Meštani gradića koji je inspirisao "Frozen" i dalje se žale zbog previše turista

Stanovnici austrijskog grada Halštat izašli su na ulice u znak protesta protiv masovnog turizma.
Meštani gradića koji je inspirisao "Frozen" i dalje se žale zbog previše turista
Foto: Pixabay
Oni traže da se ograniči broj turista koji mogu da uđu u grad na dnevnom nivou, kao i zabranu prolaska turističkih autobusa posle 17 časova po lokalnom vremenu, prenosi BBC.
Halštat, koji se nalazi na listi svetske baštine, ima nešto više od 700 stanovnika, ali tokom sezone grad poseti i više od 10.000 turista na dnevnom nivou.
Iako turizam doprinosi privredi Halštata, neki meštani navode da jednostavno ima previše posetilaca, posebno izletnika, koji u grad dolaze velikim autobusima.
 
U maju ove godine lokalno stanovništvo je na kratko podiglo drveni zid na najpopularnijem mestu za slikanje, zaklanjajući pogled na Alpe, u znak protesta protiv buke i velike gustine saobraćaja.
 
Nakon negativnih reakcija na društvenim mrežama, zid je ubrzo uklonjen.
 
Tada su gradske vlasti saopštile da žele da za trećinu smanje broj autobusa koji prolaze kroz Halštat.
 
Pre pandemije korona virusa, grad je posećivalo oko milion turista na godišnjem nivou.
  • Čovek u neverici

    28.08.2023 09:33
    Amateri
    Kakvi amateri, sram treba da ih bude! U Srbiji bi do sad vlast srušila planine okolo i izgradila solitere za što više turista! Ovi se bore za neku tišinu i mir.. Nikad u Austriju otići neću!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja