VIDEO Grad-rekorder po udaljenosti od mora: Stanovnici moraju da pređu 2.500 km do obale

Džungarija ili Džungarska kotlina područje je u severnom delu pokrajine Sinkjang na severozapadu Kine u kojem se nalazi tačka koja je upisana u knjigu rekorda.
Na koordinatama 46°16.8'N, 86°40.2'E smestilo se mesto koje je u Ginisovoj knjizi zabeleženo kao kopneni položaj najudaljeniji od otvorenog mora - čak 2,648 kilometara. Najbliže otvoreno more je Bajdaratskaja Guba na severu (Arktički okean), Feni Pointa na jugu (Indijski okean) i Bohai Vana na istoku (Žuto more).
 
Najveći grad u tom području Kine je Urumći, čiji stanovnici ističu da se nalaze najdublje u kopnenom delu zemlje - do najbliže obale ima više od 2.500 kilometara.
Urumći je itekako zanimljivo odredište jer se sastoji od jedinstvene mešavine različitih kultura. Dve glavne etničke grupe su Han-Kinezi i Ujguri, ali osim njih, tu su i Mongoli, Kazasi, Hui i i drugi. Osim automobilom, do Urumćija iz Pekinga vozom se stiže za 30 do 37 sati.
 
Ako vas put odvede u Urumći, jedno od mesta koje treba posetiti je Hong Shan, ili Crveno brdo koje nudi predivan pogled na grad.
Regionalni muzej Sinkjang, kao i tržnica Bei Yuan Chun na kojoj se možete upoznati s tradicionalnim namirnicama i osetiti ritam grada, takođe su neka od mesta koja ne treba zaobići.
 
Izvan grada ćete pronaći "rajsko jezero" Tianšan Tianči koje se smestilo na 1.907 metara nadmorske visine. Planine Tianšan čiji se vrh uzdiže na 7.439 metara takođe mame zaljubljenike u prirodu.
 

Teme

kina
  • Mile

    14.12.2023 14:27
    @moderno
    Pretpostavljam da nisi čuo ni za Chonquing grad od cica 40M stanovnika, najveći na svetu po površini?
  • Moderno

    14.12.2023 11:04
    Moram da primetim, nikad nisam čuo za ovaj Kineski grad Urumći ? A zapažam po slikama da je Urumći svemirski brod u odnosu na sve EU gradove. Otprilike sa zapada po slikama jedino može da mu parira New York po neboderima i izgledu grada, moderno izgleda. Kad im je ovakav Urumći za koji nikad nisam čuo, kakvi su ostali Kineski gradovi ? Moj zaključak sa ovih slika je da Kina uveliko napreduje i izbija na mesto broj 1 u svetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja