Polako nestaje najpoznatija turistička atrakcija na Zakintosu

Ako biste na društvenim mrežama ukucali haštag Zante ili Zakintos, skoro polovina fotografija ovog grčkog ostrva prikazala bi peščani zaliv kojim dominiraju olupine starog broda.
Polako nestaje najpoznatija turistička atrakcija na Zakintosu
Foto: Pixabay
Plaža Navagio i njena 43 godine stara olupina su jedna od najposećenijih i najfotografisanijih atrakcija ostrva, a turističke kompanije nude namenske izlete.
 
Nedavne objave na Instagramu, međutim, pokazuju koliko se stanje broda pogoršalo tokom poslednje decenije. Sada je stanje broda privuklo pažnju vlasti zbog straha da bi mogao potpuno da nestane - zajedno sa njim i veliki deo prihoda ostrva od turizma, prenosi Euronews.
Plaža Navagio, koja se često naziva Plaža brodoloma, poznata je po olupini MV Panagiotis, broda koji se nasukao 1980. godine. Njegov legendarni izgled pojačavaju glasine da je brod prevozio krijumčarenu robu i da ga je posada napustila tokom jake oluje da bi pobegao od mornarice.
 
Okružen netaknutim bledim peskom i krečnjačkim liticama, zaliv je jedno od najposećenijih i najfotografisanijih mesta na ostrvu.
Tokom 2018. plaža je nakratko zatvorena, a kupanje i sidrenje čamaca zabranjeni su nakon što se deo litice iznad srušio.
 
U septembru 2022. nastalo je još jedno klizište, izazvano zemljotresom jačine 5,4 stepena između Kefalonije i Zakintosa. Pristup plaži je ponovo zabranjen i tako je ostalo osim za čamce koji se približavaju sa vode.
 
Delikatne litice koje okružuju zaliv nisu jedina opasnost za brod. Nedavni nalet lošeg vremena doveo je do lomljenja delova škune, navodi lokalna štampa. Uporedne fotografije pokazuju kako se olupina godinama pogoršava.
 
 
Stanovnici i turistički operatori pozvali su vlasti da odmah intervenišu kako bi zaštitili brod, navodeći njegovu važnost za prihod ostrva. 
 
Gradonačelnik Zakintosa Jorgos Stasinooulos i poslanik Dionisis Aktipis sada pozivaju grčko Ministarstvo turizma i Ministarstvo ekonomije i finansija da preduzmu mere za zaštitu lokacije. Opština Zakintos želi da preuzme upravljanje brodom i sanaciju štete. Ovo uključuje kontrolu održavanja, bezbednosti i razgraničenja javnih zona pristupa i vidikovca.
Gradonačelnik predlaže i postavljanje sistema kontrolisanog ulaska sa elektronskim načinom plaćanja.
 
U vreme pisanja ovog izveštaja, predlozi nisu zvanično prihvaćeni, ali lokalne vlasti pozivaju na brzu akciju pre nego što popularna turistička atrakcija potpuno nestane.
  • Mala neistina

    14.01.2024 19:43
    To nije pescana plaza, vec zapravo belo kamenje, savrseno glatko i okruglo.. i poprilicno veliko, vrlo nezgodno za hodati. A voda led ledena cak i u toku najvrelijih letnjih meseci..
    Nije mesto na koje pozelis da se vratis
  • Boško

    14.01.2024 18:31
    Kasno
    Te 2018. pre obrušavanja, posetili smo ovu tada najlepšu plažu na Mediteranu. Prelep ambijent i netaknuto more.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja