VIDEO Najduža staza za sankanje: Dva i po sata vučete sanke po snegu i vetru za sat vremena spusta

Snažan vetar, strm i klizav teren ne olakšavaju avanturu, ali kad jednom stignete do vrha, sreća je neizmerna.
VIDEO Najduža staza za sankanje: Dva i po sata vučete sanke po snegu i vetru za sat vremena spusta
Foto: Pixabay
Jedna od najdužih, ako ne i najduža staza za sankanje u Evropi (neki kažu i na svetu), osim više od 15 kilometara spusta nudi i posebno uživanje u bajkovitom zimskom pejzažu. Švajcarski Veliki Pintenfric počinje u Faulhornu pa ide preko Busalpa i dalje, do Grindelvalda. 
 
Predivna kulisa koju čine planine Šrekhorn i Ajger i vrh Veterhorn kriva je za poseban ugođaj i pogled koji se ne zaboravlja. Do početka staze, koji se nalazi na oko 2.600 metara nadmorske visine, ide se pešice od Firsta do Faulhorna, preko jezera Bahalpze - za šta je potrebno hodati i vući sanke uzbrdo oko dva, dva i po sata.
Sve zbog jednog Frica... 
 
Treba skrenuti i do planinskog hotela "Faulhorn", izgrađenog 1830. godine. A kada dođete do vrha - nagrada za trud: jedinstveni panoramski pogled. Svoje ime sankalište duguje nekadašnjem vlasniku hotela "Faulhorn". Fric Bohren, poznat kao Pintenfric, voleo je da se nakon posla spusti sankama do Grindelvalda.
 
Tamo bi ostajao celu noć, priča se da je voleo da partija, a kako bi se ujutro vraćao u Faulhorn - ostaje misterija. Tada još u Firstu nije bilo voza koji bi mu olakšao povratak.
Kako do staze?
 
Da biste došli do najduže staze za sankanje u Evropi možete krenuti vozom od Ženeve pa odsesti u Grindelvaldu, gde ćete naći hotele, ali i ljupke drvene kućice za odmor. Nakon uspona žičarom stići ćete do poslednje stanice, gde možete i iznajmiti sanke pa se pridružiti sankašima u usponu.
 
Snažan vetar, strm i klizav teren ne olakšavaju avanturu, ali kad jednom stignete do vrha, sreća je neizmerna - a tada sledi najbolji deo, oko sat vremena spusta koji se može savladati i za pola sata, ako ste nešto brži.
 
 
Da vam spust ne prođe prebrzo, treba tu i tamo zakočiti pa uživati u pogledu, a ako imate sreće, možete ugledati i jelena na ivici šume ispod Busalpa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja