Upravnica muzeja nazvala italijanski grad "prostitutkom", ministar joj zapretio

Masovni turizam pretvorio je Firencu u "prostitutku", izjavila je direktorka gradskog muzeja, što je izazvalo bes političara, uključujući ministra kulture.
Upravnica muzeja nazvala italijanski grad "prostitutkom", ministar joj zapretio
Foto: Pixabay
"Kad grad jednom postane prostitutka, teško mu je da ponovo postane devica", rekla je Sesil Holberg, direktorka "Gallerie dell'Accademia", u kojoj se nalazi Mikelanđelov David.
 
"Firenca je jako lepa i volela bih da se vrati svojim građanima, a ne da je uništi turizam", dodala je nemačka istoričarka, požalivši se na nedostatak normalnih prodavnica u ulicama punim suvenira. 
Smatra kako je već prekasno da se situacija promeni, osim ako se ne ograniči broj posetilaca. 
 
Galerija je kasnije objavila saopštenje u kom se Holberg izvinila "što je upotrebila pogrešne reči" o "gradu koji voli". 
Ministar kulture Đenaro Sanđulijano poručio je da su njene reči "ozbiljne i uvredljive" za Firencu i celu Italiju i zapretio je da će preduzeti mere. 
 
Najavio je kako će razmotriti mogućnosti koje su dostupne prema trenutnom zakonodavstvu. 
 
Vlada premijerke Đorđe Meloni optuživana je ranije za postavljanje Italijana na visoke pozicije i dužnosti u kulturi, naročito onih koji podržavaju njena desničarska stajališta, piše "Gardijan".
 
Prošle godine ministri su odobrili promenu koja prisiljava šefove opere da napuste svoja radna mesta kad navrše 70 godina, što je mera koju mnogi smatraju načinom uklanjanja određenih stranaca s njihovih položaja.
 
Zamenica gradonačelnika Firence Alesija Betini takođe se usprotivila Holberg. 
 
"Ako je grad prostitutka, da li su onda Firentinci deca prostitutke, a turisti klijenti prostitutke", upitala je ona. 
 
Bivši premijer Mateo Renci, senator Firence, rekao je da bi Holberg "trebalo da se izvini ili da podnese ostavku".
Direktorka galerije poslednja je u nizu zvaničnika u Italiji koji su izrazili zabrinutost zbog uticaja nekontrolisanog turizma, naročito u gradovima poput Firence - gde je istorijsko središte prepuno tokom većeg dela godine - i Venecije.
 
Nakon što je UN-ova kulturna organizacija upozorila da bi mogla izgubiti svoj cenjeni status, Venecija je prošle godine objavila planove za testiranje modela prodaje ulaznica kako bi se kontrolisao broj posetilaca, što počinje da se primenjuje u aprilu.
  • Biba

    31.01.2024 08:27
    U Firenci zaista vlada haos, ne može se proći ulicama od turista. I sve se plaća i to debelo. Ulaz u duomo i muzej duoma je 150 evra. I opet se čeka na red. Svuda mora da se zakaže. I zaista nema normačnih prodavnica, već samo skupe radnje za lovarne turiste i suveniri. Slično je i u Pragu, Veneciji. Nemoguće za život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja