Stranica na kojoj možete videti da li će tokom leta biti turbulencija i koliko će biti jake

Nervozni letači treba da znaju da su ekstremne turbulencije u kojima je nemoguće kontrolisati letelicu veoma retke.
Stranica na kojoj možete videti da li će tokom leta biti turbulencija i koliko će biti jake
Foto: Pixabay
Da li će biti turbulencije na vašem letu? Koliko će biti jake? Odgovore na ova pitanja daje internet stranica turbli.com. Na njoj se nalazi interaktivna karta koja predviđa vremenske uslove na letovima - od tri sata do 24 sata pre putovanja.
 
Plava boja na interaktivnoj karti označava laganu turbulenciju, narandžasta označava umerenu, a crvena jaku turbulenciju. Lagane turbulencije predstavljaju let avionom bez vidljivih problema.
Umerena turbulencija manifestuje se kroz poteškoće koje možete osetiti ako prošetate do toaleta u avionu, dok jake znače da je vezivanje obavezno, a rezultiraju snažnim naprezanjem pojaseva i naglim promenama nadmorske visine.
 
Turbli.com nudi tri statične karte turbulencije - za svet, SAD i Evropu. Omogućava vam i da unesete početno i krajnje odredište putovanja pri čemu se pojavljuje putanja vašeg leta s informacijama o mogućim turbulencijama.
Stranica koristi izvore podataka koje koriste piloti i avio-prevoznici za planiranje svojih letova - iz naprednih modela koje su razvili američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) i britanska agencija "Met Office".
 
Treba imati na umu da su prognoze turbulencije tačne samo za vrlo blisku budućnost - maksimalno dva dana unapred. Dugoročne prognoze su se pokazale vrlo nepouzdanima i ne koriste se u vazduhoplovstvu.
 
Na osnovu analize 150.000 kratkih i dugih letova iz 2023. godine napravljen je i popis najturbulentnijih ruta za prošlu godinu. U kojim delovima Evrope možete naći najviše turbulencija otkrijte u popisu u nastavku teksta.
Deset najturbulentnijih avio-ruta u Evropi:
 
1. Milano - Ženeva
2. Milano - Cirih
3. Ženeva - Cirih
4. Marsej - Cirih
5. Zgornji Brnik - Cirih
6. Nica - Bazel
7. Nica - Cirih
8. Jerevan - Tbilisi
9. Bazel - Venecija
10. Frankfurt na Majni - Kazele Torineze
  • Sedam

    11.02.2024 18:31
    Ko leti za Cirih, nek se veže ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja