Ostrvo koje ne postoji, a koje je veoma značajno: Možete do njega, ali ne i da mu priđete

Ostrvo Nula ili Null Island nikada neće biti na listi omiljenih destinacija, pa čak ni na najmanje omiljenim.
Ostrvo koje ne postoji, a koje je veoma značajno: Možete do njega, ali ne i da mu priđete
Foto: Pixabay
Do njega se ne može stići ni javnim ni privatnim prevozom, niko nikada nije bio na njemu i niko se nikada neće usidriti ili nasukati na njega. Međutim, ostrvo Nula nije obavijeno nikakvom mračnom tajnom, ne čuvaju ga ni vojske ni duhovi, jednostavno ne postoji.
 
Uprkos tome, ovo "ostrvo" ima vrlo specifičnu adresu i možemo vrlo precizno pokazati njegovu poziciju na mapi. Nalazi se tačno na mestu gde se početni meridijan susreće sa ekvatorom, koji označavamo kao 0°00'00''N, 0°00'00''E ili - u sredini standardne geografske karte, u Zalivu Gvineje, oko pet stotina kilometara južno od Gane.
Imenovanje tačke na kojoj se spajaju nulta geografska širina i dužina pretvorilo je geografski beznačajnu tačku u ostrvo, ali i postavilo matematičku tačku u Gvinejski zaliv, i dobro se poigralo granicama stvarnog i imaginarnog.
 
Koncept ostrva nastao je ranije, ali je do široke publike došao 2011. godine, kada je ime uvršteno u sistem javnih podataka i mapa koje su razvili kartografi volonteri i GIS analitičari (GIS ili geografski informacioni sistem je računarski sistem za prostorno upravljanje podacima).
Svetski geodetski sistem 1984 (VGS84) je globalni referentni sistem za modelovanje Zemlje koji je ujedno i standard za Global Positioning Sistem ili GPS, koji prilikom geokodiranja šalje sve nepotpune, netačne ili informaciono nesavršene podatke upravo na - ostrvo Nula.
 
Ukratko, ako koristite program za digitalnu navigaciju za traženje mesta gde bar jedna lokacija nema ništa postavljeno kao lokacija - vaš upit ide na nulu. Svi tipfeleri u nazivima ulica i poštanskim brojevima gradova koji ne postoje završavaju u Gvinejskom zalivu. 
 
GIS entuzijasti otišli ​​su korak dalje i napravili mape, nacrtali "nacionalnu" zastavu i objavili tekstove na internetu o bogatoj istoriji ovog nepostojećeg mesta.
 
A ako se pitate da li možete doploviti do mesta sa koordinatama 0°N, 0°E - možete, ali ne smete da priđete samoj nuli, iako je jasno vidite. Naime, SAD, Francuska i Brazil su još 1997. godine postavile bove B7 za posmatranje vremena i mora u južnom Atlantiku, pod zajedničkim nazivom PIRATA - Prediction and Research Moored Arrai in the Atlantic.
Jedna od bova je usidrena na tačno 0°N, 0°E. Nosi broj 13010, ali je poznatija pod imenom Soul. Svaki plovak je nazvan po muzičkom žanru. Možda se fizički nećete približiti kupastoj bovi Atlas (Autonomni sistem za prikupljanje temperature) koja viri skoro četiri metra iz vode, ali možete virtuelno pratiti vremenske podatke koje ona prenosi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja