Ako putujete automobilom u Evropu: Evo gde su najniže, a gde najviše cene goriva

Ako putujte poslovno ili privatno na odmor u inostranstvo, bilo bi dobro unapred planirati kako da uštedite na putnim troškovima.
Ako putujete automobilom u Evropu: Evo gde su najniže, a gde najviše cene goriva
Foto: Pixabay
Kako tvrde Nemci, benzin je najpovoljniji u Poljskoj, a dizel u Luksemburgu.
 
Nemački automoto klub ADAC odlučio je nedavno da proveri prosečne cene goriva širom Evrope. Pod lupu su stavljene cene benzina Super 95 i dizela. 
Novinari ADAC-a zaključili su da, kada je u pitanju cena bezolovnog benzina, najjeftinija zemlja je Poljska. S prosečnom cenom od 1,56 evra po litru, bezolovni benzin je najpovoljniji u Poljskoj, te nešto malo skuplji u Sloveniji (1,58 evra/litar) i Češkoj i Mađarskoj (1,61 evra/litar).
 
Međutim, kada je u pitanju cena dizel goriva, listu najpovoljnijih zemalja predvodi "mali" Luksemburg gde litar košta 1,48 evra. Dizel je povoljan i u Španiji (1,53 evra/litar) i Slovačkoj (1,54 evra/litar).
Najskuplji benzin s 95 oktana ćete plaćati u Holandiji (2,07 evra/litar) i Danskoj (2,06 evra/litar). Najvišu cenu dizela plaćaju Švajcarci, odnosno putnici koji su u tranzitu, čak 2,01 evra za jedan litar. Zato bi pametno bilo točiti u Austriji, pa čak i u Italiji, ako vas ruta vodi kroz jednu od tih zemalja pre ulaska u Švajcarsku.
 
Uz planiranje gde točiti gorivo možemo sigurno uštedeti na putnim troškovima, možda i u tolikoj meri da pokrijemo troškove putarina. Razlike mogu biti značajne čak i unutar iste zemlje, zato se treba unapred informisati. Na automatskim stanicama obično su cene niže, dok je gorivo standardno najskuplje na pumpama koje se nalaze neposredno uz auto-puteve ili uz glavne saobraćajnice.
  • Dejan

    21.05.2024 13:25
    Jeste u Hrvatskoj je 1.41e i redovno sipam.
  • Zoran

    21.05.2024 10:02
    Informacija
    U Hrvatskoj je dizel 1,41 €

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.