Ako automobilom idete u Grčku: Ovo je lista saobraćajnih kazni

Iako u Grčkoj stroži zakon o drumskom saobraćaju postoji već šest godina, nije zgoreg podsetiti se koliko će vam svaki saobraćajni prekršaj napravljen u ovoj zemlji povećati trošak letovanja.
Ako automobilom idete u Grčku: Ovo je lista saobraćajnih kazni
Foto: Pixabay
Pogotovo, a o tome svedoče i prošlogodišnja iskustva naših turista u Grčkoj, što se broj tamošnjih saobraćajnih policajaca na putevima i ulicama daleko uvećao, a uz to su ažurni u kažnjavanju prekršilaca, piše Blic.
 
Takođe, savetuju iskusni putnici, treba obratiti pažnju i na to da je povećan i broj radara na glavnim saobraćajnicama, a prvi na koji će naići putnici iz naše zemlje nalazi se vrlo blizu nakon graničnog prelaza Evzoni, a pre isključenja za Solun, što je jedna od najčešćih ruta turista iz Srbije pri odlasku na grčko primorje.
Spisak iznosa kazni za saobraćajne prekršaje u Grčkoj:
 
- Vožnja pod uticajem alkohola - od 78 do 1.200 evra
- Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20km/h - 100 evra
- Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu i preticanje preko pune linije - 700 evra
- Nevezivanje sigurnosnog pojasa - 350 evra
- Nepropisno parkiranje - od 40 do 80 evra
- Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje - 100 evra
- Pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina - 1.500 evra i oduzimanje vozačke dozvole.
U Grčkoj više ne postoji pogodnost da vam bilo koja od izrečenih saobraćajnih kazni bude smanjena na polovinu iznosa ako je platite u roku od deset dana.
 
Ne zavaravajte se da nećete platiti bilo koji od ovih načinjenih saobraćajnih prekršaja u Grčkoj.
 
Naime, kako objašnjava sajt nikana.gr koji srpski turisti koriste kao pouzdan vodič za letovanje u toj zemlji, ako kazna za saobraćajni prekršaj još nije evidentirana i informacija o istom poslata na granične prelaze, ne znači da ste se spasili od plaćanja.
 
"Grci vam ne mogu poslati kaznu na kućnu adresu, ali sledeći put kada budete ulazili u Grčku, ako kazna nije zastarela, ona se još nalazi u sistemu i neće vam je oprostiti, nego ćete istu morati da platite. Pored toga, u okviru EU postoji registar saobraćajnih prekršaja i velika je verovatnoća da će se kazna naplatiti čim budete na ulasku u EU bilo gde da je napravljen prekršaj unutar EU", piše sajt nikana.gr.
 
Kazne, takođe nemale, "vrebaju" i kod Makedonaca i Bugara
 
Do Grčke sopstvenim automobilom ćete morati preko Severne Makedonije ili Bugarske. A ako u nekoj od te dve države napravite saobraćajni prekršaj, računajte na sledeće izdatke:
 
Severna Makedonija:
 
- Vožnja pod uticajem alkohola - od 250 do 400 evra
- Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20 km/h - 45 evra
- Prolazak kroz crveno svetlo - 300 evra
- Nekorišćenje sigursnog pojasa - 20 evra
- Nepropisno parkiranje - 45 evra
- Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje - 45 evra
- Vožnja preko dana bez upaljenih kratkih, odnosno, dnevnih svetala - 35 evra
 
Bugarska:
 
- Vožnja pod uticajem alkohola - od 255 do 510 evra
- Prekoračenje brzine do 20km/h - od 10 do 180 evra
- Prolazak kroz crveno svetlo - 25 evra
- Nevezivanje sigurnosnog pojasa - 25 evra
- Nepropisno parkiranje - do 102 evra
- Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje - 25 evra
- Ukoliko preko dana nemate upaljena kratka, odnosno, dnevna svetla - 25 evra
 
Deca moraju biti u dečjem sedištu
 
S obzirom na to da je Grčka za naše građane najčešća porodična turistička destinacija, važno je znati kako u njoj mališane mlađe od 12 godina voziti po zakonu.
U Grčkoj je, naime, zakonska regulativa usaglašena sa preporukama koje je Evropska komisija propisala u vezi sa prevozom dece, pa tako po tim preporukama deca niža od 135 centimetara i mlađa od 12 godina treba da budu u odgovarajućem sedištu ili busteru.
 
Tamošnji zakon kaže da je zabranjeno da se deca starija od tri godine i niža od 150 centimetara voze na prednjem sedištu vozila. Za decu od 12 i više godina sa visinom od najmanje 135 centimetara, pak, dovoljan je normalan sigurnosni pojas.
  • Putnik namernik

    19.05.2024 22:29
    Nekada davno, kada je put u Grčku počinjao odlaskom u Beograd po vizu, ovakvih napomena nit je bilo, nit su bile potrebne. Znalo se kako se vozi u inostranstvu, da se ne sramoti rođena zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.