Iran bez predrasuda

Kada je reč o Iranu, treba zaboraviti na predrasude. Pre svega i iznad svega to je zemlja čudesne istorije i kulture koja je ostavila neizbrisiv civilizacijski trag. Surovi planinski vrhovi, negostoljubive pustinje, šume, velika prostranstva tek mestimično naseljena, čudesna istorija i kultura... Sve je to Iran, zemlja koja, kad se samo malo „zagrebe" ispod površine, nudi neprocenjivo iskustvo i sasvim drugu sliku od one pune predrasuda koja vlada već decenijama.

Na put u Persiju, stoga, treba krenuti oslobođen svih negativnih slika o ovoj zemlji. Ona se onda otkriva kao mesto u kome slava drevnog Persepolisa istrajava u dinamičnoj užurbanosti današnjice, kao zemlja toplih i prijatnih ljudi. Prigrliti Iran i dopustiti Irancima da vas prigrle - iskustvo je vrednije od mnogo čega. Ipak, boravak u ovoj islamskoj republici podrazumeva i neke posebnosti koje važe i za turiste. Za žene su obavezne marame na glavi preko celog dana, kao i duže suknje ili pantalone i bluze sa dugačkim rukavima. Muškarcima nije dozvoljeno nošenje kratkih pantalona, a baš za sve unošenje i konzumiranje alkohola strogo je zabranjeno.

Poznat do 1935. kao Persija, Iran je zemlja prebogate tradicije i kulture koja je bila dominantna na Bliskom istoku i koja je imala značajan uticaj na mnoge nacije i civilizacije. Kada je o politici reč, do 1979. vladala je dinastija Pahlavi, kada je islamskom revolucijom poslednji šah Reza Pahlavi svrgnut. Iran je postao islamska republika, a vrhovni lider ajatolah Homeini. Život po vrlo strogim verskim pravilima donekle je ublažen poslednjih godina.

Širaz, na nadmorskoj visini od oko 1.540 m, oduvek je bio grad slavuja, ruža, čempresa i poezije. To je kolevka jedne od najvećih svetskih civilizacija i persijske istorije. Grad i okolina bogati su sjajnim ostacima prošlosti. Nekadašnja prestonica Širaz je dom čudesnih vrtova, izuzetnih džamija, vinograda... Videti: džamiju Nasir Almok i Narendjestan Gavana, tipičnu bogatašku palatu iz 19. veka. U Širazu se nalazi i grobnica čuvenih persijskih pesnika Hafeza i Saadija.

Sa svojom relativno kratkom istorijom, neviđenom gužvom u saobraćaju i zagađenjem, glavni grad Teheran, po tvrdnjama i samih stanovnika, nije mesto na kome bi se trebalo duže zadržavati. Teheran je veliki, bučan, haotičan, dinamičan grad, koji baš i nema dušu. Ali, on je i grad kontrasta, moderan i tradicionalan, svetovan i religiozan, bogat i siromašan, u isto vreme i sa severa ka jugu. Treba posetiti muzeje, pre svega Arheološki, Islamski, kao i Muzej krunskog nakita, gde se nalazi najveća kolekcija nakita u svetu, koja sadrži i čuveni dijamant „Darija i Nur", zatim slavne i veličanstvene palate Golestan, Šahove džamije, a neizostavan je i obilazak bazara.

Grad Isfahan, na 1.575 metara nadmorske visine, jedan je od najlepših u Iranu. Zbog svoje lepote i značaja nekada su ga nazivali „Polovinom zemaljske kugle". To je „tirkiz" koji blista u zelenoj, plodnoj oazi u neposrednoj blizini velike Centralnoiranske pustinje. Kupole sa prelepim mozaicima, otmeni minareti i drugi primerci u svetu poznate arhitekture pravi su vizuelni doživljaj, u ovom bez sumnje veoma bogatom gradu. Obilazak čuvenog Trga Imam, Šahove džamije, džamije šeika Lotfolaha, minareta koji „podrhtavaju", jermenske crkve Vank, palata Ali Qapu i Chehel Sotun, mostova Si-O-Sepol i Sahrestan... U ovom remek-delu, dragulju drevne Persije i jednom od najlepših gradova islamskog sveta uopšte, neizreciv je doživljaj.

Čudesni Persepolis, prestonica Persijskog carstva, svojim monumentalnim stepeništima, izuzetnim reljefima, impozantnim kapijama ostavljaju posetioca bez i trunke sumnje o veličini i dominaciji carstva koje je to izgradilo. Kao što, jednako, ruševine govore o njegovom nedvosmislenom kraju. Persepolis je rezultat ogromne veštine i znanja ahamenidske ere. To jeste persijska ideologija i dizajn, ali suštinski internacionalna u svojoj dominantnoj arhitekturi i umetnosti. Lepota Persepolisa nije slučajnost, već prepoznata i cenjena. Persepolis je počeo da gradi vladar Darije Veliki, nastavili su njegovi moćni potomci, a spalio ga je takođe čuveni i veliki vladar Aleksandar Makedonski. U blizini se nalaze i Naqsh-e-Rostam i Naqsh-e-Rajab, izvanredni reljefi na stenama koji ukrašavaju grobnice ahamenidskih kraljeva.

Stari grad Jazd sa čuvenim kulama vetrova i tipičnom arhitekturom deo je Uneskove svetske kulturne baštine. To je grad čuda, centar zoroastrijevske religije, religije zasnovane na učenjima svetog proroka Zaratustre i važi za verovatno najstariju dualističku religiju. Bila je dominantna religija u Persiji do 7. veka. Osnovno verovanje je da je Bog stvorio po prirodi dobar svet, u kome treba živeti lepo i prosperitetno, ali bez preterivanja ili odricanja, kao što su monaštvo ili post. Jazd je bio poznat po proizvodnji svile još pre nego što je tuda prošao Marko Polo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.