Evropljani vole da idu na kratka putovanja

Kolumbo bi bio zadovoljan, jer Evropljani baš vole da putuju - prošle godine su putovali milijardu puta.
Kolumbo bi bio zadovoljan, jer Evropljani baš vole da putuju - prošle godine su putovali milijardu puta.

Istina, samo četvrtina je otišla van granica svoje zemlje, ali i sa 241 miliona putovanja u inostranstvo, Evropljani važe za dostojne naslednike Marka Pola.

Da vole da putuju, prva je, a da obožavaju kratka putovanja, druga činjenica koja karakteriše evropske putnike.

Na "kratke predahe" najviše vole da idu Španci, Belgijanci, Česi, Danci, Poljaci, Rumuni, Mađari, Litvanci, Italijani, Francuzi, Nemci... Kada je reč o pravom, klasičnom odmoru od najmanje deset dana odmah se izdvajaju romanski narodi: Italijani, Španci, Francuzi, Portugalci i Rumuni.

Nijedna druga nacija toliko ne voli opuštena putovanja, već su gotovo svi zaluđeni vikend-odmorima po svojoj zemlji.

U tome prednjače Rumuni, koji u 99 odsto slučajeva putuju vikendom isključivo po domovini, a sa više od 90 odsto prate ih Poljaci, Česi, Belgijanci, Danci, Nemci, Španci, Francuzi, Italijani, ali i ostali. Jedno Slovenci imaju drugačiju kulturu putovanja, pa prednost uvek daju okolnim zemljama. Ljubav prema domovini ne čudi kada se uzme u obzir da na vikend u zemlji Evropljani potroše, u proseku, po 130, a u inostranstvu 339 evra.

Na plažama u inostranstvu ostanu po 11 dana i potroše po 850 evra. To je jedini podatak koji se u statistici smanjuje. Duge odmore Belgijanci i Maltežani skoro da mrze, jer ih ode samo 12 odsto! I kod ostalih letovanje kao da više nije obavezan ritual.

Odredišta koja privlače Evropljane već godinama se ne menjaju, jer pored Španije, Grčke, Italije, Turske i Egipta, od gradova su i dalje najomiljenije evropske metropole i Njujork.

Sa 312 milijarde potrošenih evra na putovanja, Evropljani važe za trošadžije, ali nisu ni prineti Rusima, Kinezima, Indijcima i ostalim stanovnicima zemalja u ekspanziji. U proseku, na putovanje stanovnici starog kontinenta potroše po 349 evra, a noćenje plaćaju po 64 evra.

Na putovanja najviše idu Nemci, koji godišnje putuju 214 miliona puta, podjednako po zemlji i inostranstvu. Drugi su Francuzi sa 203 miliona putovanja, koji uvek daju prednost svojoj zemlji.

Treći su Britanci sa 116 miliona putovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja