Uskoro cvetanje Tise

Svi koji to žele i koji su u mogućnosti, sredinom juna mogu uživati u cvetanju Tise, prirodnom fenomenu koji je najatraktivniji za praćenje između 10. i 23. juna.

Svi koji to žele i koji su u mogućnosti, sredinom juna mogu uživati u cvetanju Tise, prirodnom fenomenu koji je najatraktivniji za praćenje između 10. i 23. juna. I to predveče, između pola šest i pola osam, posebno na 150. kilometru reke, na šumskom šetalištu Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

Zato fond Klastera zdravstvenog turizma Vojvodine poziva zainteresovane da dođu i vide kako Tisa "cveta". Reč je, zapravo, o insektu koji živi u ovoj reci i zove se Tiski cvet. Nakon tri godine života u glinenom tlu ovi insekti izleću iznad površine vode i roje se u ritualu ljubavne igre koja se završava do zalaska sunca, kada insekti i uginu.

Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

  • Marko

    20.06.2012 11:23
    Cvetanje Tise
    Potpuno je netacna informacija da se ovaj fenomen dogada samo na Tisi jer ga ima na Kupi
    kod Petrinje i to verovatno jos intenzivnije.
    Tamo se umesto cvet koristi naziv - lepica
  • Sead

    10.06.2010 13:15
    Cvetanje Tise
    Da li neko otprilike zna kada će se odigrati cvetanje Tise +/- 2 dana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja