Srbija - novo iskustvo za turiste!

U nemačkom Bundestagu održana je priredba pod nazivom "Srbija se predstavlja kao turističko i privredno odredište". Srbija je tom prilikom poručila da je turistička zemlja u koju se isplati ulagati.

Gordani Plamenac trebalo je malo vremena da se sabere u Bundestagu. "Današnji dan za mene je jedinstven u mom životu. Ja nikada nisam ušla u Skupštinu Srbije, a evo me u nemačkom parlamentu. Nisam verovala da ću se baviti politikom." Direktorka Turističke organizacije Srbije je uverena da su upravo turizam, kultura i sport najvažniji alati političkog marketinga za državu čiji međunarodni ugled još uvek pati pod teretom novije prošlosti: "Mi se suočavamo sa vrlo velikim izazovima. Od svih tih izazova svakako najveći je imidž ili percepcija Srbije."

Brojni politički i privredni predstavnici Srbije nastojali su da poprave sliku, predstave dostignuća, te ukaži na potencijal ekonomske saradnje i razvoja zemlje. Prirodni i geografski uslovi za unapređenje turizma su gotovo idealni, istakao je Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije: "Samo na Dunavu je moguće naći potencijale za razvoj kružnih putovanja, kongresnog turizma, zdravstvenog turizma, nautičkog turizma i posebno seoskog turizma." Uslov je izgradnja infrastrukture uz priliv stranog kapitala, a za to je, prema Petkovićevoj oceni, vlada Srbije u međuvremenu stvorila optimalne pretpostavke. Goste bi s druge strane trebalo da privuče regionalno turističko povezivanje Srbije sa susedima. "Promovišući ideju panevropskih programa pokušavamo da još više razvijemo i da svetu pokažemo da mi jesmo Evropa, da smo deo nje", istakla je Plamenac.

Stotinjak gostiju pažljivo je pratilo i izlaganje Nadice Momoriv, državne sekretarke u Ministarstvu kulture, o mogućnostima profiliranja Srbije kao destinacije kreativnog turizma, te Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije, koji je pružio realan uvid u stanje i perspektive nemačko-srpskih ekonomskih odnosa. Ovim predstavljanjem su širom otvorena vrata, zaključila je potpredsednica Bundestaga, socijaldemokratska zastupnica Suzane Kastner, ali i poručila: "Ljudi sami moraju da putuju zemljom i dožive tamošnje stanovnike. Samo će tako moći da ih istinski upoznaju i odreknu se predrasuda." A Gordana Plamenac je uverena: "Za sve one koji nisu bili u Srbiji, ja garantujem da će to biti novo iskustvo i saznanje."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja