Liker, a uskoro i rakija od banane hit u Trebinju

Dragiša i Mirjana Jovanović iz Trebinja prvi su na ovim prostorima počeli da prave liker od banane, po kome su za vrlo kratko vreme, uz još desetak vrsta domaćih likera i rakije, postali prepoznatljivi, dok je potražnja za patentiranim proizvodom sve veća.

Dragiša i Mirjana Jovanović iz Trebinja prvi su na ovim prostorima počeli da prave liker od banane, po kome su za vrlo kratko vreme, uz još desetak vrsta domaćih likera i rakije, postali prepoznatljivi, dok je potražnja za patentiranim proizvodom sve veća.

Iako žive u Trebinju, ovaj bračni par ideje za dobru kapljicu pronalazi dvadesetak kilometara od grada, u selu Nudo, gde grade kuću, u kojoj uz pucketanje vatre, probaju sastojke i uspevaju da nađu pravi ukus i zadovolje svoje mušterije.

Dragiša kaže da je "pogodak" postigao sa likerom od banane, koji mu je doneo solidnu zaradu, napominjući da svako ko proba - dolazi po novu flašu. "S obzirom na to da se već trideset godina bavim pčelarstvom, često sam išao na sajmove i izlagao. Ja bih se vraćao sa zahvalnicom, dok bi moji sugrađani, koji su predstavljali pića, brojali usput novac", kaže Dragiša.

Tada je došao na ideju da i on nešto osmisli i dođe do zarade, što mu je omogućio liker od banane. Osnova za ovo piće su med i domaća rakija od 50 stepeni - to se zatim "sedinjuje", a nakon toga se stavlja u posudu u kojoj su banane i nekoliko meseci meša, dok se sav miris iz banane ne izvuče. "Liker je napravljen kao malo jači, od 50 stepeni, jer nisam želeo da naše dame ostanu uskraćene za dobru kapljicu, a one su mi i najbolje mušterije", u šali kaže Dragiša.

Uz još nekoliko sastojaka, koji ostaju tajna nastaje odličan liker od banana koji dostiže cenu do 30 KM. Ovaj "slatki proizvod", osim Hercegovaca, najviše kupuju Crnogorci, ali i turisti koji dolaze u Trebinje.
U planu i rakija od banane

Dragiša planira i proizvodnju rakije od banane, ali mu problem predstavlja to što ovo južno voće ne može da nađe u odgovarajućim količinama. Sem toga, banane treba da su dobre i zrele za ovakvo piće.

"Banane, u potrebnim količinama, a to je oko 300 kilograma, ne mogu da nađem ni u jednoj hladnjači. Tražio sam u Podgorici i Nikšiću, čak sam se obraćao i ljudima koji drže diskonte, ali za sada je nema", ističe Jovanović.

  • grrrr

    06.01.2015 13:30
    Cuj on osmislio?! I sada kod nakupaca koji prodaju juzno voce na pijacama moze da se nadje rakija od banana, ananasa.... Od svega sto ne prodaju.
  • novosađanin

    04.01.2015 16:11
    i u novom sadu
    Dok je bila Centroslavijina hladnjača, neki ljudi bili su u prilici da dođu do banana i narandži "industrijskih". Jedan je pekao rakiju od njih i imao sam priliku da probam. Ukus je kao i rakijsko - voćni, i tek kada se proguta, a pogotovao kada se nadme želudac oseti se ukus ovoga južnog voća. Interesantno za popiti da, a na duge staze, ne.
  • peraa

    03.01.2015 18:25
    originalna ideja
    nekk pita ovog gde je kupio
    http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Rakija-od-banana-hit-u-Budjanovcima.lt.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja