Konji su nekad imali pruge kao zebre

Konji su nekada imali pruge kao zebre danas, zaključak je naučnika koji je objavljen u časopisu "Nature Genetics".

Za današnji izgled konja zaslužan je čovek prilikom procesa njihovog kroćenja. Tokom tog viševekovnog procesa konji su izgubili svoju "divlju" kamuflažu - belu dlaku sa tamnim šarama, poznato kao Dunov obrazac.

Međunarodni tim naučnika otkrio je šta uzrokuje Dunov obrazac i zašto ga današnja većina konja nema, a zebre imaju.

Bela boja dlake je odlična za kamuflažu u divljini, s obzirom da je lavovima, tigrovima i ostalim predatorima teža za uočiti.

Većina preostalih "Dun konja", koji žive u divljini, imaju tamnu šaru preko leđa i, ponekad, šare po nogama, ali domaći konji su većinom tamne boje i bez šara.

Naučnici su došli do otkrića da današnji domaći konji imaju jednu od dve mutacije gena TBX3, koji je pronađen i kod nekih vrsta divljih konja koji su živeli pre 40.000 godina, pa se pretpostavlja da su ljudi odlučili da ukrote upravo te vrste.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.