Naučnici dešifruju mačje mjaukanje

Univerzitet u Lundu, u Švedskoj, pokrenuo je petogodišnji projekat kome je cilj razumevanje jezika mačaka.

Do 2021. godine, stručnjaci za fonetiku očekuju da će shvatiti šta znače različiti tipovi mjaukanja.

Da bi se shvatilo šta razni mjauci znače, naučnici će snimiti mjaukanje između 30 i 50 mačaka u različitim situacijama.

Oni će pokušati da shvate razlike u fonetskim šemama u zavisnosti od toga da li su mačke prijateljski nastrojene, srećne, gladne ili ljute.

"Čini se mačke mogu svesno da variraju svoju intonaciju ili melodiju mjaukanja kako bi prenele određenu poruku, menjajući ili povećavajući njenu hitnost ili emociju", rekla je Suzan Skes, vođa projekta, a prenosi "Dejli mejl".

Naučnici ne samo da žele da nađu način da prevedu ljudski jezik na mačji, već i da olakšaju komunikaciju između mačaka i njihovih vlasnika.

Drugi cilj je odgovor na pitanje da li mačke različito reaguju na različite aspekte ljudskog govora, uključujući i različite glasove, intonacije i govorne stilove.

Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.