Ovo voće je bezbedno za pse

Pravilna ishrana je ključna za zdrav život pasa, a ponekad vitamini iz granula i konzervirane hrane nisu dovoljni.
Ponekad je psima, kao i ljudima, potrebno voće, a evo i zašto:
 
1. Banane 
 
Pored slatkog ukusa, banane sadrže i aminokiseline, elektrolite, minerale, vitamine B6 i C, kao i kalijum, mangan i blagotvorna vlakna. Ovo je idealno voće za izuzetno aktivne pse, koji vole da trče i sagorevaju dosta kalorija.
 
2. Avokado
 
Postoje neslaganja oko toga da li je avokado bezbedan za pse ili ne. Naime, reč je o spornoj supstanci persinu, koji se nalazi najviše u koštici i lišću avokada. Međutim, u samom plodu ove voćke vrlo je malo ove supstance, pa je potpuno bezbedna. 
 
3. Borovnice
 
Borovnice su potpuno bezbedne i zdrave kako za čoveka, tako i za pse. One sadrže antioksidanse, vlakna i fitohemikalije koje poboljšavaju zdravlje psa. Dok je najbolje davati ih u svežem obliku, one se mogu bez bojazni davati psima i sa zamrznutim plodovima.
 
4. Jagode
 
Jagode takođe sadrže visok procenat antioksidanasa, vlakana i vitamina C. Jagode čak sadrže i enzim koji može izbeliti pseće zuba. Međutim, psu ne treba davati velike količine ovog voća, jer mu previše šećera u jagodama može škoditi.
 
5. Kupine
 
I kupine su dobre antioksidansi puni vitamina i vlakana. Ipak, treba biti oprezan, nije svo bobičasto voće zdravo za pse. Naime treba izbegavati višnje, bobice kleke i imele, jer sadrže toksične supstance po vašeg psa. 
 
6. Jabuka
 
Bogate vlaknima, vitaminima A i C, jabuka je zdrava užina i za čoveka i njegovog četvoronožnog prijatelja. Međutim, ukoliko vaš pas voli redovno da jede jabuke, obavezno očistite voće od jezgra i semena, jer može biti toksično. 
 
7. Lubenica
 
Pored toga što sadrži mali broj kalorija, lubenica je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom. Psu se može bezbedno davati lubenica očišćena od semena i kore. 
 
8. Kruška
 
Psi mogu bezbedno da jedu kruške, ali jezgro i seme mogu biti otrovni za njih. Zato je najbolje davati psu ovu zdravu poslasticu dobro očišćenu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.