Niš dobio spasioca životinja sa velikih visina i iz velikih dubina

Nišlija Nenad Stamenković (34) postao je danas jedini obučeni spasilac životinja u ekstremnim uslovima južno od Beograda, nakon obuke za spasavanje životinja sa velikih visina, dubina i iz vode.

On će ubuduće po pozivu građana priskakati u pomoć u svim opasnim situacijama u kojima se nađu psi, mačke i ostale životinje, poput onih da upadnu u duboku jamu, budu zahvaćene poplavom ili se popnu na nepristupačno mesto.

"Korišćenjem opreme koju mi je obezbedila 'Animal rescue', a koju inače koriste speleolozi, moći ću da pomognem i u slučaju da se životinja nalazi na visini ili dubini od preko 100 metara", rekao je Stamenković.

On je danas u niškoj Tvrđavi demonstrirao kako izgleda spasavanje psa koji je upao u duboku jamu i kako se stiže do životinje koja je ostala "zarobljena" na visokom drvetu.

Prema njegovim rečima, građani će u slučaju da imaju sličan problem sa svojim ljubimcem to moći da prijave preko telefona organizacije "Animal rescue", a on će, što pre, izaći na teren.

"Spasavanje ne košta ništa, prijavio sam se za spasioca isključivo iz ljubavi prema životnjama", kazao je Stamenković, koji je i jedan od pomoćnih trenera u niškom Udruženju za obuku spasilačkih pasa.

On je sa prijateljem iz tog udruženja i takođe trenerom pasa Radulom Perišićem protekle dve godine učestvovao u dresuri dva psa patuljastog šnaucera Lole i rodezijskog ridžbeka Lee.

Stamenković i Perišić su sa svojim psima ovog leta imali priliku da pomognu vatrogascima i njihovim psima u potrazi za nestalom osobom u jednom selu kraj Niša.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.