Dvoglave ajkule sve češća pojava

Dvoglave životinje redak su fenomen koji se najčešće može videti u naučnofantastičnim i horor filmovima. Međutim, ovaj fenomen u poslednje vreme čest je u svetskim morima i okeanima, tačnije u svetu ajkula.

Ajkule mogu nositi i do 50 mladih istovremeno, a naučnici širom sveta sve češće se susreću sa fenomenom sijamskih blizanaca kod ajkula. Ovakve situacije deluju zbunjujuće na naučnike i istraživače životinjskog sveta, a već su ponuđeni neki od mogućih uzroka ove pojave.

Ajkula je u svetu, kao rezultat preteranog lova, sve manje, tako da ajkule imaju smanjenu mogućnost biranja genetski podobnih partnera za parenje. Upravo zbog smanjenog broja jedinki u svetu, ajkule sve češće stupaju u incestuozne odnose, što bi moglo rezultovati brojnim mutacijama ploda, kao što je dvoglavost.

Neki od drugih uzročnika koji dovode do sličnih mutacija povezani su sa zagađenošću okeana, virusnim infekcijama i metaboličkim poremećajima.

Pre nekoliko godina, u Atlantskom okeanu je ulovljena i ajkula sa jednim okom na sredini glave, piše "Nature World News".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.