Uginuo Tilikum, orka koja je ubila svog trenera

Zvaničnici američkog akvarijuma Sea World saopštili su danas da je uginuo Tilikum, mužjak orke koji je 2010. godine ubio svog trenera i bio glavni junak dokumentarnog filma koji je promenio stav javnosti o držanju kitova ubica u zarobljeništvu.
Uzrok smrti kita nije poznat, ali je planirana obdukcija. Kako se navodi u saopštenju zabavnog parka u Orlandu, 36-godišnji Tilikum je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i upornu i komplikovanu infekciju pluća.
 
Tilikum je promenio budućnost orki, ugrožene vrste morskih sisara u zarobljeništvu. Javnost se šokirala kada je on 2010. godine tokom predstave u "Si vorldu" pred nekoliko hiljada gledalaca ubio ženu-trenera Doun Brenšo. Usred nastupa on je zgrabio Brenšo za ruku, svukao je sa platforme, potopio je i držao je pod vodom dok se nije udavila. 
 
Tri godine kasnije na festivalu "Sandens" prikazan je dokumentarni film o životu Tilikuma, uhvaćenog pre oko 25 godina kod obale Islanda, i nastradale dreserke. Film "Blekfiš" (Blackfish) preispituje da li mučan život tih inteligentnih životinja u zarobljeništvu dovodi do povećanja agresije prema ljudima i drugim orkama. 
 
Nakon emitovanja dokumentarca, mnogi zabavljači raskinuli su saradnju sa parkom, "Soutvest erlajns" (Southwest Airlines) je okočao svoju dugogodišnju saradnju sa parkom, smanjen je broj posetilaca, a povećan broj aktivista koji traže zatvaranje akvarijuma. 
 
Usled osetnog pada profita, početkom 2016. godine Si Vorld je najavio da će usled promene u stavu javnosti ukinuti nastupe sa kitovima-ubicama, kao i opsežan program uzgoja tih sisara u zarobljeništvu u komercijalne svrhe.
 
Ogromni Tilikum, dug više od sedam metara i težak preko osam tona, bio je deo ovog programa sa 14 svojih potomaka. 
 
Smrt Daun Brenšo nije jedina vezana za najpoznatijeg svetskog mužjaka orke: 1999. godine čovek koji se noću ušunjao u "Si vorld", nađen je ujutru mrtav na Tilikumovim leđima.
 
Pre nego što je prenet u Orlando, 1992. godine, Tilikum je držan u kanadskom "Silendu", gde su on i još dve ženke orke ubile dresera udavivši ga. "Silend" je ubrzo zatvoren.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.