VIDEO: Uskoro u prodaji senzori koji otkrivaju emocije kućnih ljubimaca

Mnogi vlasnici pasa i mačaka misle da znaju kako se njihovi ljubimci osećaju, ali bi ubuduće ogrlica ili kaputić, opremljeni senzorom mogli da im daju još podrobnije informacije o tome kako se osećaju njihovi kućni prijatelji.

Informaciju o tome da li je vaš ljubimac uzbuđen, opušten, razigran ili nervozan moći ćete da pročitate zahvaljujući aplikaciji na vašem pametnom telefonu.

U Tokiju, Akira Hanava, direktor japanske kompanije koja je izumela senzor kaže da se nada da će pomoću njihovog proizvoda vlasnici životinja moći bolje da razumeju emocionalno i zdravstveno stanje svojih ljubimaca.

"Veoma je važno da znate kako se oseća vaš pas. Izumeli smo ovu jaknu da bi pomogli onima koji treniraju pse, poput vodiča za slepe, pasa koji su trenirani da budu podrška ljudima sa određenim emotivnim problemima ili pasa tragača, da bi njihovi treneri znali kako životinja reaguje i kako se oseća", kaže Hanava.

Međutim jakna i ogrlica mogu biti od koristi i "običnim" vlasnicima kućnih ljubimaca.

"Praćenjem otkucaja srca psa možemo zaključiti da li je vaš ljubimac zdrav ili ne. Naš uređaj registruje otkucaje srca životinje što pomaže vlasnicima posebno starijih pasa i mačaka u održavanju njihovog zdravlja", dodao je Hanava.

Očekuje se da će se jakne sa senzorima za kućne ljubimce pojaviti u prodaji u maju ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.