Australija će uložiti milione u povećanje populacije koala

Australijska savezna država Novi Južni Vels saopštila je da će uložiti 45 miliona australijskih dolara kako bi se povećala populacija koala, koja je u Australiji u rapidnom padu.
Australija će uložiti milione u povećanje populacije koala
Foto: Pixabay
Po procenama australijskih vlasti, u divljini danas živi oko 43.000 koala, a pre doseljavanja Evropljana na kontinent 1788. bilo ih je 10 miliona.
 
"Koale su nacionalno blago", rekla je premijerka te savezne države Gladis Berejiklian.
 
"Bila bi neizreciva sramota da im ne osiguramo budućnost", naglasila je.
 
Gubitak staništa, napadi pasa, udari automobila, klimatske promene i bolesti uzele su danak kada je u pitanju jedna od najprepoznatljivijih australijskih životinja.
 
Studije pokazuju da je u poslednjih 15 do 20 godina broj koala u Novom Južnom Velsu pao za 26 posto. U toj državi simpatični krznati torbari su "ranjiva" kategorija, a u ostatku Australije gotovo da ih više i nema.
 
Novac će se koristiti i za borbu protiv bolesti koje napadaju koale, poglavito klamidiju koja im uzrokuje neplodnost, slepilo i smrt.
 
Uspostaviće se i posebna telefonska linija gde će ljudi moći da dojave ako primete povređenu ili koalu u neprilici.
  • Misha

    09.05.2018 14:57
    Srbija treba isto da uradi da zastiti izmedju ostalih i orla krstasa koji je kod nas prakticno istrebljen ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.