Vrućina ubila komarce u Finskoj

Finski stručnjaci za insekte saopštili su da je neuobičajeno toplo leto u toj nordijskoj zemlji uzelo danak populaciji komaraca koji su u nekim oblastima nestali, posebno u Laponiji, na severu zemlje.
Vrućina ubila komarce u Finskoj
Foto: Pixabay
Juka Salmela iz Pokrajinskog muzeja Laponije rekao je da je toplotni talas isušio tipična staništa komaraca, poput plitkih jezera i drugih vlažnih područja, i da ih je sada mnogo manje nego ranijih godina.
 
Finska beleži jedno od najtoplijih i najsuvljih leta, a temperature su u nekim oblastima dostigle 33 stepena Celzijusa. Visoke temperature registruju se i u oblastima iznad Arktičkog kruga, gde se nalazi trećina površine Finske.
 
Salmela je rekao da će zahvaljujući nestanku komaraca posetioci mnogo više uživati u Laponiji koju su prethodnih godina od kraja juna do avgusta opsedali komarci.
 
On je rekao i da je u Finskoj oko 40 vrsta komaraca.
  • Sale NS

    09.08.2018 10:14
    I šta sada?
    Hoće li se žaliti Društvo za zaštitu moskitosa ili neko takvo slično društvo? Ili će svi u horu reći "Bogu hvala"?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.