VIDEO: Policijski psi će otkrivati i slonovaču

Policijski psi će zahvaljujući novoj tehnologiji moći da nanjuše slonovaču, rogove nosoroga i druge ilegalne životinjske proizvode skrivene u ogromnim transportnim kontejnerima, uz pomoć malog uzorka vazduha, preneo je BBC.
VIDEO: Policijski psi će otkrivati i slonovaču
Foto: Pixabay
Metod se testira u kenijskoj luci Mombasa, koja se smatra najaktivnijim afričkim čvorištem za šverc slonovače.
 
Prema jednom izveštaju, od 2009. do 2014. godine u Mombasi je zaplenjeno više od 18 tona slonovače. Kako se navodi, za toliku količinu je moralo da umre više od 2.400 slonova - a radi se samo o otkrivenoj slonovoj kosti.
 
"Organizovane kriminalne grupe koriste sve sofisticiranije metode da sakriju i transportuju ilegalne životinjske proizvode, tako da je od ključnog značaja da nastavimo s unapređivanjem napora da se ta varvarska trgovina zaustavi. Nova tehnika bi mogla da preokrene igru", rekao je Dru Mekvej, koordinator Svetskog fonda za prirodu za istočnu Afriku.
 
Novi sistem "psećeg njušenja uzorka vazduha" (Remote Air Sampling for Canine Olfaction, Rasco) će usisati vazduh iz željenog kontejnera i filtrirati ga. Filteri će potom biti dati specijalno obučenim psima koji će sesti ako nanjuše bio šta sumnjivo - od slonovače do ilegalnih životinjskih, biljnih ili drvnih proizvoda.
 
Na taj način će psi moći da provere više od 2.000 kontejnera koji svakog dana prođu kroz luku Mombase. Psi su do sada morali da idu od kontejnera do kontejnera, što pod žarkim istočnoafričkim suncem nije baš lako, navodi BBC.
 
Iako oduzima dosta vremena, novi metod je doveo do 26 zaplena u samo šest meseci, istovremeno dajući vlastima značajne podatke o kriminalnim mrežama koje ilegalnom trgovinom zarađuju milione svake godine.
 
Prema procenama Svetskog fonda, preostalo je samo oko 25.000 crnih i belih nosoroga, a lovokradice su samo prošle godine u Južnoj Africi ubile više od 1.000. Takođe, procene su da svakog dana oko 55 afričkih slonova bude ubijeno zbog slonovače.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.