VIDEO: Naučnici pokazali kako posmatraju i broje kitove iz svemira

Britanski naučnici iz Antarktičkog istraživačkog centra BAS demonstrirali su način na koji broje kitove iz svemira uz pomoć satelitskih snimaka.
VIDEO: Naučnici pokazali kako posmatraju i broje kitove iz svemira
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Naime, kada se ove slike naprave i s udaljenosti od 620 kilometara, one su dovoljno oštre da bi se na njima videli kitovi različitih oblika i vrsta. Tako će tim naučnika iz Velike Britanije uskoro sprovesti reviziju kitova na Mediteranu.
 
Prvobitna procena biće delimično automatizovana upotrebom računarskog programa za pretraživanje satelitskih podataka.
 
U vodama severno od Korzike, poznatijim pod imenom Ligursko more, zaštićen je prostor za kitove. Regionalne vlasti žele da bolje razumeju kretanje velikih sisara kako bi izbegli sudare s njima prilikom vožnje brodova.
 
Prema prethodnim istraživanjima, kitove je ponekad moguće videti čak i iz Zemljine orbite.
 
Fotografije kitova iz svemira naučnici iz BAS-a zabeležili su uz pomoć svemirskog broda WorldView-3 kojim upravlja američka kompanija Digital Globe. Uz WorldView-3 moguće je razaznati stvari na površini Zemlje i do 31 centimetar. Samo ograničeni vojni sistemi imaju pristup takvim detaljnim pregledima.
 
"Sateliti su toliko napredovali u rezoluciji. Prvi put smo u prilici da vidimo karakteristike koje su zaista specifične za kitove, kao što su njihova leđna i repna peraja", kaže Hana Kjubejns koja je povezana s Univerzitetom Kembridž i BAS-om.
 
Ona je zajedno sa svojim timom analizirala fotografije kitova, naprvljene iz svemira, iz svih delova sveta.
 
Naučnici kažu kako je kitove najlakše identifikovati kroz fotografije jer imaju specifičan oblik tela, tendenciju da plivaju paralelno s površinom mora, zbog čega njihovo telo bude u kontrastu s bojom vode pa ih je lako uočiti.
 
Pored kitova, naučnici su iz svemira uspeli da uoče i druge životinje, zbog čega ističu kako je satelitska identifikacija itekako održiva.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.