Sve više ženki pingvina ugine u morima Južne Amerike

Svake zime hiljade pingvina nasuka se na obalama Južne Amerike, a za njihove ženke je tri puta veća verovatnoća da će ih more izbaciti mrtve na obalu ili da će biti povređene, javlja BBC.
Sve više ženki pingvina ugine u morima Južne Amerike
Foto: Pixabay
"Umeju da stignu do obale u jako lošem stanju jer nisu uspeli da nađu dovoljno hrane. Dolaze na plažu da uginu", rekao je biolog Flavio Kvintana.
 
Nesrazmeran broj uginulih ženki predstavlja veliki problem za pingvine jer oni imaju doživotne partnere pa bi manji broj ženki mogao uticati na broj buduće populacije.
 
Naučnici iz Japana i Argentine odlučili su da saznaju o čemu se radi, zašto značajno veći broj ženki ugine na obalama Južne Amerike.
 
Nakon završetka sezone parenja, pratili su jednu grupu Magelanovih pingvina. Primetili su da ženke migriraju dalje prema severu, spram svojih muških partnera, u potrazi za hranom. Mužjaci su bili skloniji kraćim putovanjima, ali su bili spremni dublje da rone prilikom potrage za obrokom.
 
"Ženke migriraju severnije od mužjaka. Umeju da dođu do južnog dela Brazila, dok mužjaci plivaju većinom samo do Urugvaja", objasnio je Flavio Kvintana.
 
Naučnici sada proučavaju rute kojima plivaju pingvini u potrazi za hranom kako bi videli može li se šta učiniti da se smanji broj nasukanih pingvina.
 
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Current Biology".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.