Laboratorijski potvrđena Aujeckijeva bolest kod psa

Laboratorijski je potvrđena Aujeckijeva bolesti kod pasa u Pančevu, prenosi RTS.
Laboratorijski potvrđena Aujeckijeva bolest kod psa
Foto: Pixabay
To je virusno oboljenje slično besnilu ("lažno besnilo"). Bolest je smrtonosna za pse, a na ljude se ne prenosi.
 
Pre nedelju dana u jednu veterinarsku ambulantu u Pančevu vlasnik je doveo psa sa simptomima bolesti sličnim besnilu. Reč je o srednjoazijskom ovčaru, koji je živeo sa drugim domaćim životinjama.
 
"Pas je doveden u stanju agonije. Dosta je balavio, imao povećanu salivaciju, penu u ustima, bio je dezorijentisan, grizao je sve oko sebe", objašnjava veterinar Aleksandar Petrović. Dolazilo je i do samopovređivanja.
 
Nakon laboratorijske analize, potvrđena je Aujekcijeva bolest i pas je uginuo. Zarazio se konzumirajući sirovo svinjsko meso. Nosioci virusa su svinje, koje same mogu i ne moraju ispoljiti simptome bolesti.
 
"Jedino u slučaju kad meso takvih svinja dođe u kontakt sa životinjom, kada vlasnici daju psima meso koje nije termički obrađeno, doći će do 100-procentne smrti ljubimca", kaže Petrović.
 
Važno je da vlasnici budu obavešteni o kakvoj je bolesti reč i kako treba da se brinu za svoje ljubimce. Katarina Lazarević ima dva pit bula. "Uglavnom ih hranimo živim mesom, ali pošto smo čuli za bolest, kuvamo svinjsko meso. Ostalo i može živo, a svinjsko ne". navodi ona za RTS.
 
Ne postoji vakcina za pse koja bi prevenirala ovu bolest, pa je potrebno apelovati na vlasnike svinja, koji mogu da vakcinišu svoje životinje, kaže Ivan Kurajev iz Društva prijatelja životinja "Ljubimci".
 
"Lažno besnilo" je opasno, jer za to nema leka, ali važno je znati i to da bolest nije prenosiva na ljude.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.