Bocvana planira ponovo da uvede lov na slonove, misle da ih ima previše

Nakon višemesečnih javnih sastanaka i konsultacija ministri Bocvane preporučili su ukidanje četvorogodišnje zabrane ubijanja slonova, jer smatraju da ih ima previše i da su postali opterećenje za ekosistem.
Bocvana planira ponovo da uvede lov na slonove, misle da ih ima previše
Foto: Pixabay
U njihovom izveštaju navedena je preporuka za otvaranje pogona za konzerviranje mesa slonova kako bi se od njega mogla praviti hrana za kućne ljubimce, piše BBC.
 
Prema procenama, u Bocvani trenutno ima oko 130.000 slonova, a neki ministri tvrde da je to previše za ekosistem i da sve češće dolazi do sukoba jer slonovi uzrokuju probleme malim poljoprivrednicima i ruralnim naseljima. Ima i onih koji su protiv i koju podsećaju da je turizam u Bocvani u usponu te da bi ovakva odluka narušila međunarodni ugled zemlje.
 
Predsednik Mokgweetsi Masisi podržao je predloge ministara i rekao kako slede stroga pravila procedure donošenja odluke.
 
BBC piše da su nedavna istraživanja zaista pokazala kako slonovi u Bocvani putuju na sve udaljenija područja i tako šire svoj teritoriju. 
 
Otisitwe Tiroyamodimo, direktor Sektora za divlje životinje i nacionalne parkove, rekao je da se to događa iz mnogo razloga, među kojima su i klimatske promene.
 
"Čim se smanji količina padavina manje je vegetacije pa slonovi odlaze iz svog prirodnog staništa u potrazi za hranom i vodom. Broj slonova se jeste povećao, ali istovremeno se povećala i ljudska populacija. Razvoj infrastrukture i izgradnja novih naselja takođe uzrokuju migraciju slonova", rekao je Tiroyamodimo.
 
Lokalno stanovništvo takođe podržava ideju ponovnog uvođenja lova i tvrdi da slonovi uništavaju useve, ponekad i ubijaju ljude.
  • Slonica Mica

    27.02.2019 20:12
    ČUJ
    Ili na primer ako su višak u Bocvani mogu da se premeste negde gde nisu u višku?!
  • pravda za slonove

    25.02.2019 09:15
    Da li postoji neka peticija da se potpise kako bi se ovo sprecilo??!
  • ns

    24.02.2019 17:21
    direktor Marjanović da se javi u finansijski ured bivše firme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.