VIDEO: U Vijetnamu balzamovana sveta kornjača

Džinovska kornjača Ku Rua, simbol borbe Vijetnama za nezavisnost, čija smrt 2016. godine je bila značajan događaj u toj zemlji, balzamovana je da bi ljudi mogli da se okupljaju pred njenim telom u Hanoju.
Ku Rua, što znači "deda kornjača", tako je dobio isti status kao i vođa vijetnamske revolucije Ho Ši Min.
 
"Zadovoljstvo je videti ga. Od sada svi mogu da mu se dive, to je simbol Hanoja", rekla je jedna posetiteljka.
 
Otkako je balzamovana kornjača pre nedelju dana izložena u hramu na ostrvu u jezeru Hoan Kiem, posetilaca ne manjka. Ku Roa se u Kornjačinoj kuli pridružio drugoj kornjači, balzamovanoj 1968.
 
Kada je stogodišnji i 170 kilograma teški Ku Roa 2016. pronađen mrtav u jezeru Hoan Kiem, informacije o tome su najpre preneli državni mediji. Međutim, vlasti su ih brzo uklonile. U veoma sujevernom Vijetnamu, neki su smatrali da se radi o "lošem predskazanju" za kongres vladajuće Komunističke partije koja je u to vreme odlučivala o pravcu kojim će se zemlja dalje kretati.
 
Prema legendi koju uče vijetnamski đaci, sveta kornjača iz Hoan Kiema je čuvar magičnog mača kralja iz 15. veka, koji je pobedio kineske osvajače i odbranio nezavisnost Vijetnama.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.