Stotine miliona ptica ugine zbog zaletanja u nebodere

U Sjedinjenim Državama oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog zaletanja u nebodere, tvrdi istraživači Laboratorije za ornitologiju Kornel.
Stotine miliona ptica ugine zbog zaletanja u nebodere
Foto: Pixabay
Čikago, Hjuston i Dalas su zasad najsmrtonosniji za ptice.
 
Ptice, naime, mogu postati dezorijentisane i zaleteti se u zidove zato što su privučene veštačkim svetlom. Problem je još izraženiji tokom migracijskih sezona kad oko milijardu ptica putuje od Kanade do Latinske Amerike.
 
"Čikago, Hjuston i Dalas pozicionirani su upravo na putu vazdušnih koridora u Severnoj Americi. Zbog njihovog položaja, a i visine zgrada, pretnja su pticama selicama", tvrdi autor studije i ornitolog Kajl Horton.
 
Osim visine zgrada, problem predstavlja i vreme samih migracija. Mnoge ptice lete noću pa ih privlači sjaj nebodera u mraku. Neke ptice svetlost toliko dezorijentiše da lete u krug satima i na kraju iscrpljene sleću u negostoljubivu i opasnu okolinu.
 
Ove životinje takođe mogu biti zbunjene zbog biljaka iza prozora. One ih pogrešno vide kao sigurno mesto sletanja i zalete se u prozor.
 
Organizacija Lights Out New York apeluje tako na stanovnike visokih zgrada i nebodera da gase nepotrebna svetla tokom migracijskih sezona na proleće i jesen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.