Zašto pet frendli?

Pet frendli turizam svakodnevno doživljava sve veću popularnost.
Zašto pet frendli?
Foto: Pixabay

Zbog toga je izuzetno važno prepoznati potencijale koje on nudi, rečeno je na skupu održanom u Novom Sadu pod nazivom "Zašto pet friendly?".

Andrea Mladin iz organizacije "Pet Travel Advisor" smatra da je jedan od velikih problema pet frendli usluge taj što je svako nudi na svoj način.

"Kao rešenje vidimo usvajanje standarda koji definišu okvire za kategorizaciju i jasnije kriterijume koji se postavljaju od strane ugostitelja prema gostu, uvažavajući potrebe i želje sa obe strane", istakla je Mladin.

Doktorka veterine Dunja Kovač ukazuje na važnost toga da zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu prođu osnovnu obuku kako bi poslodavac mogao formira kvalifikovan kadar da primenjuje, sprovodi i kontroliše standarde.

"Takođe, ta osoba stiče znanje neophodno za upravljanje i menadžment sa klijentima,odnosno vlasnicima kućnih ljubimaca, mogućim situacijama, rešenjima i primerima dobre prakse", ocenila je Kovač.

Kako je turizam jedna od oblasti koja diktira trendove na globalnom nivou, ne čudi što je ova oblast pionir u implementaciji pet politike, ocenjuje docent Fakulteta za sport i turizam Srđan Milošević.

"Zbog toga razvoj pet frendli proizvoda i usluga, odnosno njihova implementacija u već postojeće turističke proizvode otvara nove poslovne mogućnosti i novu tržišnu nišu", istakao je Milošević na skupu u Novom Sadu.

Takođe, pet frendli usluge i proizvodi mogu biti zastupljeni i u komplementarnim delatnostima u odnosu na turizam, poput usluga transporta, ali i zanatstva, umetnosti, edukacije itd.

"Samim tim, diverzifikacija ponude u pravcu pet frendli usluga obezbeđuje i visoko lojalne kupce, dobro povezane i spremne da rado preporuče kvalitetne proizvode i drugim vlasnicima kućnih ljubimaca", zaključila je docentkinja Iva Škrbić.

  • Sanja

    20.08.2019 11:36
    Kao pet friendly a zapravo jok
    Većina lokala, smeštaja ima znak pet friendly i na sva usta pričaju i promovišu se kao pet friendly ali u stvari ako probate u taj isti lokal da uđete sa većim psom koji nije mops, francuz, neka od pudli, maltezera i ostalih sitnih kučića, naravno reći će da ne može... Navodno plaši ostale goste, iako ne laje na goste ili druge pse, ne pentra se po stolicama ali eto, plaši druge goste.
    Ako si pet friendly onda primaš sve ljubimce a ne ograničavaš ih u veličini.
    Tako da ja ovo ne vidim kao razvoj pet turizma, već pomodarstvo onih koji nose psa pod mišku.

    P.S. Da ne komentarišem posebno goste koji se zgražavaju životinja bilo koje vrste ali ipak idu u lokale gde su dozvoljeni ljubimci pa onda glasno komentarišu, žale se itd...
  • Janko

    25.06.2019 01:23
    Moja porodica se odmalena učila da bude moderna, a kada idemo na godišnji odmor, uvek je to neka tura kulture, istorije i obrazovanja. Ne čvarimo se kao prasići u Grčkoj nego se kulturno uzdižemo. Zato su svi naši hoteli brižljivo odabrani, voda je bez glutena a sobe šest frendli, čak smo jednom bili i u sedam frendli smeštaju. Pet frendli je za nas suviše malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.