Pojedine ribe menjaju pol kada su pod stresom

Istraživači sa Novog Zelanda ponudili su prvo detaljno gledište o molekularnom mehanizmu koji nekim vrstama riba omogućava da promene pol.
Pojedine ribe menjaju pol kada su pod stresom
Foto: Pixabay
Pripadnice oko 500 vrsta riba mogu da menjaju pol kada odrastu i kada okolnosti to zahtevaju.
 
Istraživanjem jedne vrste tropskih ribica čije ženke mogu da postanu mužjaci, otkriveno je da promenu pola najverovatnije pokreće stres. Oni navode da stres utiče da se "isključe" prvobitni ženski geni ribe, a "uključe se" geni novog, muškog pola.
 
Proces zahteva potpuno "reprogramiranje genetske informacije" ribe.
 
Istraživači navode da se promena pola odvija brzo: ženka menja ponašanje za svega nekoliko minuta do nekoliko sati, a za osam do 10 dana sasvim postaje mužjak.
  • Cocco

    11.07.2019 13:24
    Jbt. isto kao naši političari. Do duše, oni, kada su pod stresom - menjaju stranku!
  • Straja

    11.07.2019 12:20
    Rollback?
    Šta se dešava ako riba nakon 5 dana odluči da ipak ne želi promenu pola? Da li može da se rollback-uje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.