Pedesetak kitova se nasukalo na obalu Islanda

Pedesetak kitova nasukalo se, a dvadesetak od njih je uginulo na jugozapadnoj obali Islanda, navode hitne službe, a te pojave su i dalje neobjašnjive dve nedelje nakon nasukavanja 52 kita na zapadnom delu ostrva.
Pedesetak kitova se nasukalo na obalu Islanda
Foto: Pixabay
Kitovi piloti su otkriveni u petak naveče u području Gardura, 50-ak kilometara od Rejkjavika.
 
Prema lokalnim medijima, osobe koje su se tamo zatekle pomagale su ekipama za spasavanje koje su tokom noći održavale u životu kitove kojih je u Atlanskom okeanu između 500.000 i 800.000.
 
Oko 90 dobrovoljaca je cele noći polivalo kitove, rekao je portparol islandskog Udruženja za istraživanje i spasavanje Dejvid Mar Bjamason koji je objasnio da je trebalo čekati plimu kako kitovi mogli da se vrate u okean. 
 
Sredinom jula 52 kita pilota nasukala su se na peščanoj plaži na zapadnom delu ostrva. Za kitove je posebno opasno kada se u lovu na plen previše približe obali.
 
I dalje nije jasno zašto se kitovi nasukavaju u tako velikom broju. Neke teorije navode delovanje magnetnih polja, druge ističu ulogu dominantnih pojedinaca u grupi koja ga prati bez obzira šta će se dogoditi, rekao je u julu Gisli Vikingson sa Instituta za istraživanje mora u Rejkjaviku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.