U Beču i do 200 miliona pčela za vreme leta, širom grada 5.000 košnica

Za vreme leta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5.000 košnica.
U Beču i do 200 miliona pčela za vreme leta, širom grada 5.000 košnica
Foto: Pixabay
Ako se uzme u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta - onda je Beč "glavni grad pčela u Evropi".
 
Neke od pčelinjih košnica smeštene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mestima – na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske kuće u samom centru grada.
 
Bečki Sekretarijat za zaštitu životne sredine definisao je nedavno različite mere zaštite i ogranizovao aktivnosti po gradskim opštinama kako bi se povećao broj insekata u Beču. Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promena i zagađenja.
 
U okviru jednog od aktuelnih projekata, "SCity nature" pruža informacije neophodne za negu livada. Pokošeni travnjaci, uređene livade i egzotične biljke ne sadrže dovoljne količine nektara i nemaju nikakvu ekološku vrednost za pčele i druge insekte. 
 
Građanima se savetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cveće i začinsko bilje. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.