Naučnici uspeli da podstaknu ugroženu vrstu korala da se razmnožava

Naučnici na Floridi prvi put su uspeli da veštački podstaknu razmnožavanje ugrožene vrste atlantskog korala u akvarijumu i smatraju da taj napredak obećava u naporima za obnovu koralnih grebena u divljini.
Naučnici uspeli da podstaknu ugroženu vrstu korala da se razmnožava
Foto: Pixabay
Postignuće, objavljeno ove nedelje u akvarijumu u Apolo Biču, ostvareno je zahvaljujući "pozajmljenim" laboratorijskim tehnikama razvijenim u muzeju i vrtovima Horniman sa sedištem u Londonu. Te tehnike su ranije korišćene za razmnožavanje 18 vrsta pacifičkog korala.
 
Naučnici planiraju da iskoriste svoju novostečenu ekspertizu za uzgoj novih kolonija korala koje će jednoga dana moći da nasele floridski sistem grebena, jedan od najvećih na svetu, čiji je veliki deo poslednjih decenija uništen zbog klimatskih promena, zagađenja i bolesti.
 
"Ovo je stvarno budućnost obnove korala na Floridi i širom sveta. To ćemo moći da uradimo za desetine vrsta, što će otvoriti svet novih mogućnosti", rekla je naučnica Keri O’Nil iz ovog akvarijuma. 
 
Saradnja akvarijuma sa Floride s muzejom i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koralnim grebenima postajala sve lošija zbog širenja bolesti.
 
Korali spadaju u morske životinje. Pretežno su prirasli za podlogu ili slabo pokretni polipi, koji na slobodnoj (neprirasloj) strani imaju jedini telesni otvor - usta, okružena vencem pokretljivih pipaka. Svojim sokom, koji izlučuju iz žarnih čaurica, mogu da omame ili ubiju sitne organizme. Razmnožavaju se polno i bespolno, a češće je bespolno razmnožavanje pupljenjem i nepotpunim deljenjem.
 
Polipi izlučuju kalcijum karbonat ispod sebe i on se godinama nakuplja formirajući koralne grebene koji služe kao ključno stanište života u tropskom moru i pomaže u zaštiti obale tako što ublažava udare talasa.
 
Korali su osetljivi na velike promene temperature vode, a zbog klimatskih promena more postaje sve toplije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.