Španski grad uvodi taksu na pse kako bi naplatili troškove čišćenja za njima

Grad Zamora na severozapadu Španije uveo je vlasnicima pasa taksu od devet evra godišnje, koja će početi da se naplaćuje sledeće godine.
Španski grad uvodi taksu na pse kako bi naplatili troškove čišćenja za njima
Foto: Pixabay
Grad se na taj korak odlučio jer je procenio da snosi velike troškove čišćenja za psima, kojih je u tom gradu više nego dece, prenosi Rojters.
 
"Vlasnici pasa treba da doprinesu troškovima čišćenja", izjavio je gradski sekretar za takse, Dijego Bernardo.
 
Prema njegovim recima, uvođenje takse izazvalo je snažnu reakciju građana.
 
"Pojedini se ne slažu, dok su se drugi pomirili sa tim, ali nisu sve reakcije negativne", rekao je Bernardo.
 
Gradska skupština očekuje povećanje budžeta od taksi u iznosu od 50.000 do 90.000 evra godišnje, a taj novac će, kako tvrde, iskoristiti za izgradnju više prostora za pse, plaćanje usluga čišćenja i drugo.
 
Samo nekoliko gradova na svetu uvelo je slične takse, a najviša je u Hagu, gde se naplaćuje 120 evra za jednog psa.
 
Madrid je planirao da reši problem na drugi način, pa je prošle godine pokušao da uvede obavezno DNK testiranje pasa kako bi se identifikovali i kaznili vlasnici koji koji ostavljaju za sobom "suvenire" svojih najboljih prijatelja.
  • Bole

    07.09.2019 22:13
    Da
    To nama treba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.