Poljski zoo vrt spasao tigrove danima zarobljene na granici sa Belorusijom

Zoološki vrt iz poljskog Poznanja prihvatio je i prevezao u noći između srede i četvrtka devet od deset tigrova u kritičnom stanju koje vlasti Belorusije danima nisu puštali da pređu na putu iz Italije u Rusiju granicu sa Poljskom jer nisu imali potrebne veterinarske sertifikate, a italijanski vozači beloruske vize.
"Stigli su. Mršavi, dehidrirani, sa upalim očima, sa krznom oblepljenim izmetom, u totalnom stresu, bez volje da žive", navodi se u saopštenju.
 
Zoološki vrt u Poznanju je objavio da je uspeo da preveze kamion sa dva mužjaka i sedam tigrica, dok jedan tigar nije preživeo košmarni put.
 
Iz Rima su krenuli 22. oktobra, a ostali su zarobljeni nedelju dana na poljskom graničnom prelazu u malim kavezima u kamionu pošto ih beloruske vlasti nisu pustile dalje. Četiri tigra radnici Zoološkog vrta u Poznanju uspeli su da oslobode iz kaveza posle ponoći, dok se do jutra čekalo da dođe policija sa puškama kako bi se iz kamiona izvukao tigar koji je zbog stresa postao agresivan.
 
"Tigar poludeo od stresa i agresivan u kavezu koji se raspada. Njegov kavez sprečava pristup ostalima", obavestio je Zoo vrt ali pre podne su se konačno pojavili obećani naoružani policajci, narkotik kojim je tigra uspavao veterinar je delovao, tako da je akcija nastavljena. Na granici je uginuo još jedan tigar, a gradonačelnik Poznanja Jacek Jaškovjak je rekao da još jedan nije preživeo put i čekanje na granici.
 
Poljske vlasti na osnovu paragrafa o zlostavljanju životinja zaplenile su izmučene tigrove, a nakon oporavka i lečenja u Poznanju prihvatiće ih specijalizovani azil u Španiji.
 
"Mi smo tu da im pomognemo da se oporave i da ispravimo nepravdu koju su im naneli ljudi", kazala je direktorka Zoološkog vrta u Poznanju Eva Zgrabčinjska.
 
Poljska policija uhapsila je organizatora transporta koji je tokom puta trebalo da se brine za tigrove, državljanina Rusije (32) i za zlostavljanje životinja koje je prevozio iz Italije u Dagestan prete mu tri godine zatvora.
 
"Krivično delo zlostavljanja izvršio je tako što je organizovao prevoz u uslovima koji nisu adekvatni za transport životinja. Znači u tesnim kavezima, bez dovoljno jela, pristupa vodi i na način koji im nanosi patnje i stres", kazala je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 tužilac Agnješka Kepka.
 
Dvojica vozača, italijanskih državljana, za sada su u istrazi samo svedoci.
  • Jadne zivotinje

    02.11.2019 12:18
    Japanci ubijaju DELFINE
    Ljudske zveri vece od zveri...........covek je najstrasniji oblik zivota na planeti jer ima razum ali ga ne koristi!
    Bravo za ZOO vrt iz Poljske.
  • Tigran

    01.11.2019 15:18
    Svaka čast ZOO vrtu iz Poznanja. Verujem da će se preživeli tigrovi oporaviti i fizički i od stresa, uz stručnu negu i pažnju plemenitog osoblja ZOO vrta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.