Požari i suša uništili 80 odsto staništa koala, smatraju se "funkcionalno istrebljenim"

U Australiji vladaju rekordni požari i suša, a populacija koala se smanjuje kao i njihovo stanište, zbog čega se smatraju "funkcionalno istrebljenim".
Požari i suša uništili 80 odsto staništa koala, smatraju se "funkcionalno istrebljenim"
Foto: Pixabay
Predsednica Australijske fondacije za koale Debra Tabart procenjuje da je u požarima stradalo više od 1.000 koala i da je oko 80 odsto njihovog staništa uništeno.
 
Nedavni požari u kombinaciji sa sušom i uništavanjem šuma je dovelo do "funkcionalnog istrebljenja" koala, tvrde eksperti. Ovaj termin se koristi kada populacija postane toliko ograničena da više nema značajnu ulogu u ekosistemu i kada više nije održiva. Iako se koale razmnožavaju, njihov ograničeni broj ih čini dugoročno neodrživim, a ovakve vrste su veoma podložne bolestima.
 
Uništavanje šuma i požari uništavaju glavni izvor hrane za koale, a to je eukaliptus. Odrasla koala dnevno pojede oko kilogram lišća eukaliptusa. Iako ova biljka ponovo naraste nakon požara, za to su potrebni meseci, a koale ostaju bez izvora hrane, gladuju i uginu.
 
Mnogi od australijskih vlasti traže uvođenje zakona koji je napisan 2016. godine, a koji nikad nije usvojen. Taj zakon je osmišljen da štiti stanište koala i zaštiti ih od lova.
 
U poslednje vreme su povećane donacije za pomoć pri hospitalizaciji koala povređenih u požarima. Port Macquarie bolnica za koale je putem Go Fund Me servisa prikupila 1,33 miliona dolara od 30.000 donatora. Jedan od ciljeva je da se naprave stanice s pitkom vodom za koale u predelima koji su uništeni tokom požara
  • B

    25.11.2019 11:48
    Koale ne piju
    Sirote koale...
    Inace, ime koala potice iz lokalnog jezika i znaci - ne pije. Koale, u normalnim uslovima, ne piju vodu, vec je dobijaju u liscu eukaliptusa koje im je hrana. Ima nekoliko video snimaka na YouTube gde vatrogasci daju u sprzenim sumama koalama vodu a one uzimaju. Izgleda potresno, zaista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.