Stogodišnja kornjača Dijego spasao svoju vrstu, ima 800 potomaka

Dijego, kornjača s Galapagosa stara 100 godina, glavna je zvezda programa za spasavanje džinovskih kornjača od izumiranja.
Dijego, stogodišnja kornjača, čiji je legendarni libido zaslužan za spasavanje ove vrste od izumiranja, sada će biti vraćen u divljinu, na jedno od ostrva Galapagosa.
 
Dijego je bio jedan od 14 mužjaka koji su izabrani da učestvuju u programu kontrolisanog razmnožavanja ove posebne vrste kornjača, a koji se odvijao na ostrvu Santa Kruz.
 
Program spasavanja započet je šezdesetih godina dvadesetog veka, a od tada je rođeno više od 2.000 džinovskih kornjača.
 
Za ovoliki broj potomaka najviše je zaslužan Dijego. Stogodišnja kornjača otac je stotine malih kornjača, zapravo oko 800 prema nekim procenama.
 
Program je sada završen, a Dijego će se u martu vratiti na rodno ostrvo Española, saopštila je služba nacionalnih parkova Galapagos. On će se pridružiti populaciji od 1.800 džinovskih kornjača koje su vraćene na rodno ostrvo.
 
Služba parka veruje da je Dijega s Galapagosa donela naučna ekspedicija pre 80 godina, navodi BBC.
 
Pre 50 godina na Españoli su ostala samo dva mužjaka i 12 ženki. Da bi spasao svoju vrstu, Dijego je dovezen iz kalifornijskog zoološkog vrta San Dijego.
  • Pera

    15.01.2020 17:57
    Pametni ljudi pocinju na vreme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.