Retka uralska sova i 19 ptica pevačica vraćene u prirodu

Vrlo retka uralska - dugorepa sova i 19 strogo zaštićenih ptica pevačica puštene su u prirodu na zaštićenom prostoru Subotičke peščare, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.
Retka uralska sova i 19 ptica pevačica vraćene u prirodu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Na različitim lokacijama peščare juče je posle rehabilitacije poletela sova koja je pronađena sa povredama u banatskom selu Krajišnik i 10 primeraka "Carduelis carduelisa", pet "Carduelis spinusa", tri konopljarke - "Carduelis cannabina" i jedan primerak vrste "Serinus serinus".
 
Sova je bila zbrinuta od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u sklopu Zoološkog vrta Palić, a ptice pevačice kraće su u tom zoo vrtu bile posle zaplene nadležnih nadzornih organa zbog ilegalnog držanja u zatočeništvu.
 
Ptice su u prirodu vratili zajednički predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zaposleni u Zoološkom vrtu Palić i čuvari Subotičke peščare.
 
Dugorepa sova - "Strix uralensis" zaštićena je kao i sve price grabljivice međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Republike Srbije.
 
Dugorepa ili uralska sova nalazi se u kategoriji strogo zaštićenih vrsta, stanovnica je očuvanih bukovih i bukovo-jelovih šuma u planinskim predelima, i veoma je retka vrsta sove jer ih u Srbiji ima oko 100 gnezdećih parova.
 
"Rehabilitacija i puštanje nazad u prirodu svakog primerka ove vrste je veoma značajna za divlju populaciju dugorepe sove u Srbiji", saopštilo je ministarstvo.
  • animal planet

    01.02.2020 21:30
    Prelepa sova na slici .
  • SRB

    01.02.2020 19:18
    Zive i zdrave bile

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.