Završeno takmičenje "Ptice moje hranilice", zabeleženo više od 12.000 jedinki ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je prvo takmičenje u zimskom hranjenju ptica "Ptice moje hranilice" koje je trajalo od 22. decembra 2019. do 21. marta 2020. godine.
Cilj je bio da se motivišu građani da postave hranilicu i prihranjivanjem pomognu pticama tokom ovog teškog perioda za njihovo preživljavanje.
 
U takmičenju su učestvovala 64 takmičara koji su na svojim hranilicama posmatrali i zabeležili više od 12.000 jedinki ptica i prepoznali 48 različitih vrsta. 
 
Pobednici takmičenja u tri kategorije u kojima se moglo takmičiti su:
 
Mirsad Mulaomerović iz Trnova (Bosna i Hercegovina) u kategoriji "Najviše ptica na hranilici". Mirsad je tokom samo jednog dana na hranilici imao 271 jedinku ptica. 
 
Jelena Žikić iz Budimpešte (Mađarska) pobednica je u kategoriji "Najviše različitih vrsta ptica viđenih na hranilici". Jelena je tokom zime na svojoj hranilici zabeležila 24 različite vrste ptica. 
 
Vlada Arsić iz Beograda pobednik je u kategoriji "Najlepša fotografija sa hranilice". Vlada Arsić je prema ocenama žirija fotografijom velikog detlića dočarao koliko posmatranje ptica na hranilici može biti zanimljivo.
 
"Naši takmičari su mnogo naučili o zimskom hranjenju ptica i dobro ih upoznali. O tome svedoče i izveštaji koje su nam redovno slali tokom prethodnih 12 sedmica, koji sadrže značajne podatke i zanimljiva zapažanja o ponašanju ptica na hranilicama. Ono što je sigurno je da će svi ti vredni podaci o vrstama koje žive u našem neposrednom okruženju biti iskorišćeni za njihovu zaštitu", kaže Nataša Jančić, koordinatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
 
Foto: Vlada Arsić
 
Ona dodaje da je najčešće beležena vrsta na hranilicama bila velika senica, ali su se na hranilicama ređe pojavljivale vrste poput carića, brgljeza, crvendaća, severne zebe, zimovke, batokljuna, dugorepe senice, kreje, kosa, seoskog detlića. 
 
"Na meniju su se mogle naći razne mešavine sirovog zrnevlja, pa čak i osušenih insekata, ali je omiljena hrana ipak bila suncokret. U jednom su se složili svi naši takmičari: što više hrane sačeka zoru u hranilicama - to više ptica", zaključuje Jančić.
 
U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su ptice u ovim danima očekivale insekte, na koje će ipak morati da sačekaju i da se nadaju da hranilice još uvek nisu spakovane i da će zahvaljujući ljudima dočekati pravo proleće.
  • Steva

    25.03.2020 17:58
    Lepota
    Hvala na makar jednoj lepoj vesti. Ja hranim one grlice pšenicom, golubove kukuruzom i vrapci pokupe ono što ostane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.