Bumbari imaju trik da nateraju biljke da cvetaju ranije

Švajcarski naučnici otkrili su neobično ponašanje bumbara kojim podstiču cvetanje biljaka.
Bumbari imaju trik da nateraju biljke da cvetaju ranije
Foto: Pixabay
Primećeno je da bumbari kada ne pronađu polen grickaju lišće biljaka koje još nisu u cvatu. Izgleda da "šteta" koju na taj način počine zavara biljku i ona počne da cveta, ponekad i 30 dana ranije nego što je to uobičajeno.
 
Švajcarski naučnici su u časopisu "Science" objavili da u laboratoriji nisu uspeli da ponove ovaj "trik" bumbara s istim rezultatima. Bumbari su odlični oprašivači za useve poput paradajza i borovnica i među prvim su oprašivačima koji se pojave svake godine kako bi svoj posao obavljali tokom čitave duge sezone.
 
Međutim, uprkos ključnoj ulozi koju imaju u oprašivanju, broj bumbara se, kao i mnogih drugih oprašivača, poslednjih decenija znatno smanjio. Nedavna studija o klimatskim promenama pokazala je da sve više vrućih dana u Evropi i Severnoj Americi ubrzava njihovo izumiranje. Novo otkriće o bumbarima moglo bi da bude značajno za njihov dugoročni opstanak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.