Tigar "osuđen" na doživotno zatočeništvo zbog ubistva tri osobe

Indijski zvaničnici su objavili da će tigar optužen za ubistvo tri osobe ostatak života provesti u zatočeništvu, dodavši da je velika mačka previše opasna da bi joj se dopustilo da slobodno luta.
Tigar "osuđen" na doživotno zatočeništvo zbog ubistva tri osobe
Foto: Pixabay (ilustracija)
Moćni petogodišnji predator, optužen i za više napada na stoku, krstario je u rasponu od 500 kilometara.
 
"Pružili smo mu nekoliko šansi da živi u divljini, ali on se uvek vraćao u naseljena područja. Nije nam ništa drugo preostalo već da ga smestimo u zoološki vrt kako bi se osigurala bezbednost i tigra i ljudi", rekao je jedan zvaničnik.
 
Tigar – kojeg su pojedini lokalni mediji nazivali "vagabundom" ili "nomadom" – prvi put je zarobljen krajem 2018. godine posle drugog ubistva i držan je u zatočeništvu dva meseca. Pre puštanja, vlasti su mu stavile ogrlicu i pratile njegovo kretanje po rezervatu i nacionalnom parku. Kako tvrde zvaničnici, u više navrata je dolazio u blizinu naseljenih mesta, napadao stoku i ugrožavao ljude.
 
Odluka o hvatanju tigra doneta je pre nekoliko meseci, ali je bila odložena zbog pandemije korona virusa. Konačno, u subotu je smešten u zoološki vrt u prestonici indijske pokrajine Madja Pradeš, Bopalu.
 
Zbog uvećanja broja stanovništva i urbanizacije tigrovi su izgubili skoro 93 odsto svog prirodnog staništa. Kako bi se podigla svest o značaju očuvanja ove vrste, 29. jul se obeležava kao Međunarodni dan tigra.
 
"Trebaće mu vremena da se prilagodi na novo okruženje i zato ćemo budno pratiti njegovo ponašanje. Za sada će ostati u samici. Odluku o premeštanju u izložbeni deo zoološkog vrta ili u ograđeni park, biće doneta kasnije", kaže direktorka Nacionalnog parka Van Vihar Kamlika Mohajta.
 
Prema podacima nadležnih, u Indiji je od napada tigra smrtno stradalo skoro 225 ljudi u periodu od 2014. do 2019. godine. Više od 200 tigrova ubile su lovokradice ili su stradali od struje između 2012. i 2018. godine, pokazuju podaci.
 
U Indiji živi oko 70 odsto tigrova u svetu. Prošle godine, vlada je saopštila da je populacija tigrova u 2018. godini porasla na 2.967 u odnosu na rekordnih 1.414 u 2006. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Vrane mogu da broje naglas

Naučnici su otkrili da vrane mogu da "broje" naglas, odnosno da svesno grakću određeni broj puta kao odgovor na vizuelne i slušne stimuluse.

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.