Broj žirafa se smanjio za 40 odsto

Poslednjih decenija broj žirafa se smanjio za 40 odsto.
Broj žirafa se smanjio za 40 odsto
Foto: Pixabay
U svetu ih je 1999. godine bilo 140.000, a danas ih je samo 80.000. U čak sedam zemalja Afrike žirafe su izumrle. Dve podvrste žirafa službeno su dodate na popis ugroženih životinja te se smatra da su pod pretnjom izumiranja.
 
Kao rezultat toga, sada su u kategoriji ranjivih na crvenom spisku ugroženih vrsta, piše "Powerful Mind".
 
Ukupno postoje četiri vrste žirafa i devet podvrsta. Nisu sve u opasnosti, ali svima preti opasnost od krivolova. Dve podvrste na popisu ugroženih vrsta su kordofanske i nubijske žirafe, iako se i druge vrste žirafe bore za očuvanje vrste, posebno u slučaju krivolova. Krivolov je posebno gorući problem, a neka sela ubijaju žirafe zbog mesa.
 
Žirafe spadaju u zasebnu familiju Giraffide, u koju još spada njihov najbliži rođak okapi. Žive na prostoru od Čada do Južne Afrike. Protekle nedelje obeležen je Svetski dan ovih prelepih dugovratih životinja širom sveta.
 
Mužjaci mogu biti visoki od 4,5 do 5,5 metara i težiti do 1.360 kilograma. Rekordna masa jednog mužjaka je iznosila približno 2.000 kilograma, a visina 5,87 metara. Generalno, mužjaci su krupniji od ženki, koje su niže od 70 do 100 centimetara.
 
Odrasle žirafe nisu omiljeni plen prirodnim predatorima, ali mladunci jesu. Statistika pokazuje da 75 odsto mladunaca strada od lavova, leoparda, hijena, divljih pasa i krokodila.
 
Iako je u prirodi smrtnost mladih vrlo visoka, to nije doprinelo padu brojnosti. Populacija je u padu zbog uticaja čoveka. Lokalno stanovništvo ih koristi u ishrani, a tome doprinosi i bujanje lovnog safarija.
 
Da bi se krv pumpala sve do glave i dovodila kiseonik do mozga, potrebno je i posebno srce, koje je kod žirafe dugačko 60 centimetara, teško više od 11 kilograma (25 puta veće od čovekovog) i pumpa 60 do 75 litara krvi u minutu. I krvni pritisak dvostruko je veći nego kod čoveka.
 
Zanimljivo je da su žirafe jedine životinje koje se rađaju sa rogovima i imaju najduži rep među kopnenim sisarima, oko 2,4 metara. Oba pola imaju rogove, mada su rogovi kod ženki manji. Kod mužjaka, kalcijum se taloži na kostima lobanje tokom celog života praveći nove izraštaje. Rogovi rastu, pre svega, na čelu, oko očiju i na nosnoj kosti, pa glava tokom godina postaje sve krupnija i teža. Oči žirafe su krupne i smeđe, zaštićene dugim i crnim trepavicama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.