Udruženje: Ne ignorišite svog ljubimca zbog gledanja u telefon

Psi obožavaju igru, trče za bačenim štapovima i vole interakcije s vlasnicima, ali danas se takmiče s društvenim medijima jer se njihovi vlasnici previše posvećuju telefonima.
Udruženje: Ne ignorišite svog ljubimca zbog gledanja u telefon
Foto: Pixabay
Psima se verovatno čini da njihovi vlasnici troše sve više vremena na telefonske kontakte s prijateljima i pretraživanje interneta pametnim telefonima i ne mogu se više 'probiti' do čoveka - kao da se stalno susreću sa signalom zauzete telefonske linije.
 
To stavlja pse u poziciju istraživanja opsega neželjenih sloboda, upozorava organizacija za zaštitu prava životinja.
 
"Psi brzo shvate da se niko ne fokusira na njih pa se počnu sami zabavljati", kaže Ann Kari Sieme, profesionalna trenerica pasa.
 
Vlasnici jedva da primete da je pas odjurio za nekim detetom na biciklu.
 
Za nesigurne pse posebno je teško kad njihovi vlasnici ne uoče pseće signale. Psima je potrebna povratna informacija jer su u suprotnom prepušteni sebi, neki postanu agresivni na povocu.
 
Najvažnije je u odnosu sa psima da im čovek bude dostupan, kaže Sieme.
 
"Morate stalno pokazivati psu da mu se isplati da budu usmereni na vas", poručuje ona.
  • Jeste problem

    28.06.2020 22:34
    Uvek se osecam kriva dok gledam gluposti na tiktoku a moj macak trazi paznju i moli me da se igramo.
  • Halion

    28.06.2020 15:24
    Svaki dan susrećem vlasnike koji nemaju pojma ni da pročitaju pseće ponašanje, niti obraćaju pažnju na njega. Dođe njegov ker, brecne se na mog kera krene da ga ujede, vlasnik kaže "ne boj se, hoće samo da se igra". Ne druže, neće on da se igra nego ti imaš anksioznog i agresivnog psa i nemaš pojma o tome jer se zanimaš drugim stvarima.

    Za psa treba imati dozvolu kao i za auto. Pogotovo za ove mamlaze što šetaju dobermane i pitbule po gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.