Andski kondori lete i 170 kilometara bez jednog pokreta krila

Andski kondori su najteže leteće ptice na svetu, a svaki prosečno teži oko 16 kilograma. To im, međutim, ne smeta da sa jednim od najvećih raspona krila lete skoro bez trunke utrošene energije.
Andski kondori lete i 170 kilometara bez jednog pokreta krila
Foto: Pixabay
Novo istraživanje ovih neverovatnih ptica pokazalo je da je andskim kondorima ustvari najteži deo poletanje sa tla, ali kada se vinu u visine, tada sve ide kao podmazano.
 
Toliko podmazano da jedva da moraju da mašu krilima. Umesto toga, jedre i do 99 odsto leta koristeći struje vetrova.
 
Prikačivši na osam mladih kondora posebne uređaje, stručnjaci su zabeležili 230 sati leta. Samo jedan odsto vremena su ptice provele mašući krilima, a najveći deo toga tokom poletanja.
 
"Neverovatno mali utrošak energije zabeležen je kod svih jedinki. Posebno je zanimljivo što su to sve mlade i neiskusne ptice koje satima mogu da lete uz minimalnu potrebu da mašu krilima", naveli su autori.
 
Jedan mladi kondor je zapravo leteo više od pet sati bez jednog pokreta krila, prešavši 170 kilometara jedreći.
  • chilli_vanili

    17.07.2020 06:27
    Moš mslt
    Jaka stvar. Moj kolega dobije platu 170.000 dinara bez da mrdne qcem.
  • Bela

    17.07.2020 03:54
    Energija
    Predivno !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.