Obučeni psi u Nemačkoj u 94 odsto slučajeva nanjuše osobu zaraženu koronom

Obučeni psi sa preciznošću od 94 odsto mogu da nanjuše da li neka osoba ima korona virus, pokazalo je istraživanje nemačkih naučnika iz Hanovera.
Obučeni psi u Nemačkoj u 94 odsto slučajeva nanjuše osobu zaraženu koronom
Foto: Pixabay
Tim naučnika koristio je pse koji su prošli posebnu obuku u policiji. S njima su proveli sedam dana i obučavali ih da razlikuju uzorke zaraženih novim virusom i one koji nisu zaraženi.
 
Pri tome je korišteno 1.012 prikupljenih uzoraka pljuvačke i traheobronhijalnih uzoraka, a psi su imali zadatak da nanjuše koji od tih uzoraka su zaraženi, navodi naučni časopis "Infection disease".
 
Uzorci su bili nasumično raspoređeni, pa ni naučnici ni vodiči pasa nisu znali koji uzorci su pozitivni, a koji ne. Pokazalo se da su psi tačno nanjušili 157 pozitivnih i 792 negativna uzorka, dok nisu uspeli da pogode 33 negativna i 30 pozitivnih uzoraka.
 
Preneseno u statističke podatke, psi su imali 83 odsto uspeha u identifikovanju pozitivnih uzoraka i 96 odsto uspeha u identifikovanju negativnih uzoraka, što daje ukupni prosek identifikovanja pozitivnih i negativnih uzoraka od visokih 94 odsto.
 
"Rezultati su veoma uzbudljivi. Napravili smo čvrst temelj za buduće studije i istraživanja onoga što psi mogu da nanjuše, kao i za procene mogu li se psi koristiti za otkrivanje različitih stanja bolesti i kliničkih fenotipa", navode nemački naučnici.
  • Ana Marija

    05.08.2020 18:58
    Socijalna distanca
    Primjetila sam, odkako je korona, psikoji suinačespavali jedan uz drugog u parkovima drže socijalnu distancu.
  • Natalija Jovanovic

    01.08.2020 21:32
    Psi
    Pa baš su nemacki ovčari pogodni za dresure. A njih ima svuda, pa i kod nas. Nekada ih bilo vise, a sads kao da su izasli iz mode, a imaju divne osobine. Odavni je bilo reci da mogu da otkriju tumore kod ljudi, te ne treba ovo olako odbacivati.
  • StoleVole

    30.07.2020 05:57
    Ne loži se
    Postoji mnogo razloga zbog kojih bi mogli dobiti takav rezultat bez da zaista prepoznaju zaražene uzorke. Bitno je na koji način se rukuje uzorcima, koji operateri rukuju uzorcima, razlike u posudama, aparatima u kojima su zaraženi uzorci bili itd... Može biti lako da su poprimili miris od nekog aparata za centrifugu i slično, za sedam dana nisu mogli napraviti ni poštene kontrolne uzorke, a da ne pričam koliko se policijsko osoblje ne razume u naučno-istrazivačke protokole, eksperimentalno testiranje i dokazivanje, metode merenja i obrade podataka. A barataju pandurskom logikom. Ovo je vest za hranjenje ega superiorne nemačke nacije za njihove ložioničare... Cak i je*ena hobotnica je pogađala rezultate SP-a pa to ništa ne dokazuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.