FOTO: U beogradski zoo vrt pre 83 godine stigao Muja, najstariji aligator na svetu

U Zoo vrt u Beogradu na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svetu.
Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, navodi se u objavi Beogradskog zoo-vrta na Fejsbuku.
 
Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko Vreme je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije. Prema procenama stručnjaka, misli se da je tada već imao desetak godina.
 
Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to preživeo.
 
 
Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju. Uprkos tome, Muja je i danas živahan, naročito kada oseti hranu.  
 
Pretpostavlja se da je ovaj američki aligator (Alligator mississippiensis) sada star verovatno i više od 90 godina.
  • neko

    12.08.2020 16:38
    Afrika
    Sto daju imena zivotinja sa nasih proctors one poticu iz Afrike treba im davati egzoticna imena
  • Mire

    10.08.2020 08:54
    Zoo vrt malo sutra
    Beogradski zoo vrt je u stvari pravi zatvor za zivotinje
  • Lale gator

    09.08.2020 21:00
    Svega se on nagledao u Smrdistanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.