Studija pokazala: Biljojedi u većem riziku od istrebljenja od mesoždera

Biljojedi su suočeni s većim rizikom od istrebljenja u odnosu na mesoždere, bez obzira da li se radi o sisarima, pticama ili gmizavcima, rezultati su opsežne studije sprovedene na 24.500 životinjskih vrsta, živih i izumrlih.
Studija pokazala: Biljojedi u većem riziku od istrebljenja od mesoždera
Foto: Pixabay
Analiza objavljena u stručnom časopisu "Science Advances" ukazuje na to da su biljojedi pretrpeli višu stopu istrebljenja u poslednjih 50.000 godina, u poređenju sa ostalim delovima lanca ishrane, i da taj trend traje do danas.
 
Najugroženiji su gmizavci biljojedi, poput kornjača, i veliki biljojedi, poput slonova.
 
"Toliko je puno podataka već objavljeno i ponekad ih je potrebno samo dobro organizivoti", rekla je Triša Etvud, ekolog na Univerzitetu Juta i glavna autorka studije. 
 
Naučnici su najpre istražili obrasce izumiranja biljojeda, svaštojeda i mesoždera u moderno doba, i potom su istu analizu sproveli na vrstama iz kasnog pleistocena. Na kraju su proučili i na koji način veličina tela i pozicija u lancu ishrane utiču na status ugroženosti među 22.166 živih vrsta.
 
Autori zaključuju da je na takav trend verovatno uticalo nekoliko razloga, no čini se da određena delovanja čoveka na biljojede utiču više nego na ostale.
 
Takođe, ugrožena staništa i zagađenje imaju disproporcionalan učinak na male ptice biljojede.
 
Postoje i izuzeci, mesožderi koji žive u morskim staništima, čiji je rizik od istrebljenja veći, što znači da su suočeni s većim egzistencijalnim pritiskom od kopnenih mesoždera.
  • Limanac

    14.08.2020 12:03
    Koji debil daje pare na ovakva istraživanja?
    A šta jedu mesožderi ako su više stradali biljojedi?
  • Orwell Vegan

    13.08.2020 14:32
    Istina
    Covek je pripitomio zivotinje-vegane, a ne mesozdeeske zivotinje. Osim macke, sve ostale su cisti vegani-biljojedi. Plan Zla jeste da unisti vegansku zivotinjsku populaciju, a posle ce se mesozderi medjusobno pojesti. Ko jos ne vidi da mesozderska civilizacija ima samo jedan cilj, a to je potpuno ponistavanje Bozje Kreacije, sada mu je vreme da pocne da razmislja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.