Niko neće da udomi medveda "Leptirića"

Priča o medvedu kog Italijani od milja zovu "Leptirić" nije završena njegovim hvatanjem, pre sedam dana.
Niko neće da udomi medveda "Leptirića"
Foto: Pixabay
Meda, čije je tehničko ime M49, postao je poznat nakon što je uspeo da u godinu i po dana tri puta pobegne iz dobro obezbeđenog parka ograđenog žicom visokom četiri metra i pod strujnim naponom, gde je bio zatvoren, jer je napadao stada i pravio štetu po planinskim selima.
 
"Leptirić" je uhvaćen 7. septembra i dopremljen u ograđeni prostor, u provinciji Trento, gde bi trebalo da provede ostatak života.
 
Problem se pojavio jer u prostoru gde treba smestiti "Leptirića" već borave druga tri medveda, pa je po pravilima, prostor tesan za četiri velike životinje. I sada se traži adekvatan smeštaj za "Leptirića".
 
Serđo Kosta, ministar za zaštitu životne sredine, koji je veliki obožavatelj "Leptirića", izjavio je da ga boli saznanje da je M49 zatvoren u kavezu.
 
"Dok je mesecima lutao slobodan po planinama nije napadao ljude, tražio je hranu, što je i prirodno, možda bismo mogli ponovo da mu stavimo radio-ogrlicu i pustimo ga u prirodu", izjavio je Kosta.
 
Nakon zadnjeg bekstva "Leptirić" je uspeo da se oslobodi i radio-ogrlice, koja je omogućavala da bude praćen.
 
Da bi medvedu našli odgovarajući smeštaj, ministar Kosta je pisao predsednicima tri italijanske severne regije Veneto, Lombardija i Friuli-Venezija Džulija, tražeći da "Leptirića" prime na svoju teritoriju, ali su ovi odbili, pa je meda uspeo-ni kriv ni dužan, da zavadi severne italijanske provincije i ministra.
 
U Italiji je mrki medved zaštićena životinja, osamdesetih godina je bio na ivici istrebljenja, a onda je uz evropske fondove pokrenut projekat pod nazivom "Life Ursus", čiji je cilj bio da se u prirodna staništa mrkog medveda ponovo nasele ove životinje. Primerci mrkog medveda su čak dopremljeni iz Slovenije kako bi se omogućio rasplod.
 
A u toku rata u bivšoj Jugoslaviji, zabeleženo je da su mrki medvedi, za koje su balkanske planine prirodno stanište, bežali od rata i povlačili se prema Sloveniji, Austriji i Italiji.
 
Mrki medved je u Italiji zaštićena vrsta, a samo za one primerke koji napadnu ljude, vlasti izdaju dozvolu da budu ubijeni.
 
I dok traje prepiska i ubeđivanje ko ce primiti "Leptirića" i obezbediti mu na svojoj teritoriji adekvatan život, ne jednjava kampanja brojnih društava za zaštitu životinja.
 
Animalisti sa dronovima nadgledaju prostor gde je meda zatvoren da bi se uverili da je sve u redu, pokrenuli su peticije sa zahtevom da se "Leptirić" pusti na slobodu, pišu protestna pisma ministru, i kako su najavili, pripremaju tužbu evropskom sudu.
  • ЛД

    14.09.2020 18:43
    Уопште није забележена, апсолутно ни једна миграција медведа ка Аустрији, Словенији и Италији у периоду од 1991. до 1995. године. Шта више то су последње године када је популација мрког медведа бележила раст...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.